Blatter zárt kapu nélküli meccseket vizionál

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke „erősen kérdésesnek” tartja a zárt kapus büntetéseket.

TK
2014. 04. 17. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportvezető a FIFA hetilapjában fejtette ki álláspontját, azt mondta, ez a szankció túlzott, és kollektív felelősséget feltételez. „Azokat a drukkereket is sújtják, akik nem felelősek a rendbontásért, ezért úgy gondolom, a zárt kapus büntetéssel túllőnek a célon” – jelentette ki. Blatter szerint egy labdarúgó-mérkőzés nézők nélkül olyan, mint egy koncert hang nélkül, egy karnevál jelmezek nélkül vagy egy városnéző túra a metróval.

A FIFA-elnök ugyanakkor eltökélt a tekintetben, hogy a szurkolói rendbontásokra következetesen, súlyos szankciókkal reagáljanak. Utalt arra a büntetési lehetőségeket tartalmazó dokumentumra, amelyet a legutóbbi FIFA-kongresszuson fogadtak el. E szerint a drukkerek randalírozása esetén az érintett csapatot előbb figyelmeztetéssel vagy pénzbüntetéssel, újabb rendbontás esetén pedig pontlevonással vagy a versenysorozatból való kizárással sújtanák.

2013. március 22-én a magyar–román világbajnoki selejtezőt – amely 2–2-es döntetlennel zárult – zárt kapuk mögött rendezték meg a Puskás Ferenc Stadionban. A FIFA az Izrael elleni, 2012-es barátságos mérkőzésen történt rasszista megnyilvánulások miatt marasztalta el a magyar szövetséget. A honi szövetség fellebbezett a döntés ellen, de a Blatter által vezetett testület lesöpörte az asztaláról a magyar kérelmet, akkor még fontosabb volt a hangok nélküli koncert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.