Bottal ütöttük a szlovének nyomát

A fásultan játszó magyar jégkorong-válogatott 4-0-ra kikapott a mumusától.

2014. 04. 13. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakúgy, mint az osztrákokkal, vasárnapi ellenfelünkkel, Szlovéniával szemben sem lehetünk büszkék a történelmi mérlegre: 23 mérkőzésen 4 győzelem, 16 vereség, 2 döntetlen. A közelmúlt lajstroma sem éppen dicsőséges, barátságos meccseken még csak-csak sikerült elkapni a „vendeket”, vb-n ellenben Rendre csak fogadkozásig jutottunk, a 4-1 már-már előre borítékolható, visszatérő eredmény. Így jártunk a legutóbb, 2012-ben, a ljubljanai divízió I/A-s vb-n is.

Ahogy a sógorok, úgy a szlovének sem a legjobb csapatukkal érkeztek Budapestre, egyenesen az öt legjobb játékosuk hiányzott. Anze Kopitar, a sportág egyik világklasszisa a tengerentúlon vitézkedik, Rok Ticar, Ales Kranjc, Ziga Jeglic és Robert Sabolic pedig a német bajnokság elődöntőjében szerepel. Jelen állás szerint egyikük sem utazhat a vb-re, amit rossz hírnek semmi esetre sem mondanánk

Az első harmadban így is a szlovének álltak közelebb a gólszerzéshez. Hogy mégsem találtak be, az mindenekelőtt Hetényi Zoltán érdeme. A finnországi és tengerentúli vargabetűvel a Fehérvárhoz visszatalált kapus kettős hátrányban is állta a sarat. Sevela szombati formájával összevetve az övét, nem is lehet kérdéses, hogy a világbajnokságon ő lesz az első számú kapus.

A mezőnyjátékosok között nagyobb volt a harc az utazóhelyekért. Rich Chernomaz, válogatottunk kanadai szövetségi kapitánya úgy ígérte, a mérkőzés után hirdet keretet, két bizonytalan ember sorsa azonban már a nap során eldőlni látszott. Noha Vas Márton még szerepel klubjában, a Frankfurtban, a német harmadosztályban – mellesleg itt dolgozik Chernomaz is –, ha késve is, mindenképpen kiutazik Koreába. A tengerentúlon karriert építő Nagy Gergelyről viszont valószínűleg kénytelen lemondani a kapitány, a játékos klubja ugyanis jól áll a CHL rájátszásában.

A meglehetősen langyos első harmad után a másodikban helyenként már megfelelő iramban korongozott a magyar csapat, ám a szlovének szereztek vezetést. Egy eladott koronggal Razingar meglépett, Kovács Csaba szó szerint bottal ütötte a nyomát, a rutinos szlovén csatár Hetényit is szépen megkerülve húzta vissza a pakkot a hálóba.

Az utolsó húsz percben a magyar egyenlítés helyett három szlovén gólt láttunk. A 46. percben a teljes védelem megfeledkezett Musicról, Hetényi is hibázott, 2-0. Az 52. percben Mursak emberelőnyből talált be, Leber pedig az 58. percben állította be a végeredményt.

A 4-0 hazai közönség előtt már nehezen vállalható vereség, mégsem kell belőle drámát csinálni. (Legalább azért üthettünk volna becsületgólt, hogy meglegyen a szlovének ellen megszokott 1-4 ) A magyar játékosok túlzás nélkül irdatlan mennyiségű edzésmunkát végeztek a héten, s a fáradtság vasárnapra ütközött ki. A szlovének ellen kigondolt vb-taktikát – ha akartuk, ha nem – sikerült titokban tartani.

A magyar válogatott már hétfőn elutazik a világbajnokság helyszínére, Kojangba, ahol vasárnap játssza az első mérkőzését a házigazda Koreával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.