Cseh László elleste Ryan Lochte titkait

Cseh Lászlónak sok újat mutattak Ryan Lochteék Charlotte-ban, a bő két hétig tartó közös edzőtáborozáson.

Ch. Gáll András
2014. 04. 03. 8:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A laikus azt gondolná, egy, a 29. életévét taposó, világversenyekről 54 éremmel rendelkező tapasztalt úszóklasszisnak már nem lehet újat mutatni a medencében. Persze ha ez igaz lenne, vajon mit keresett volna Cseh László több mint két héten át a Charlotte-i Queens Egyetem 33 yardos medencéjében, David Marsh edző utasításait követve, egymást jobb és jobb időkre sarkallva az ötszörös olimpiai bajnok Ryan Lochteval?

– Olyannyira nem igaz a feltételezés, hogy számomra a háromnegyed része vadonatúj volt annak, amit ez alatt a tizennyolc nap alatt tapasztaltam Charlotte-ben – mondta Cseh, aki hétfőn érkezett haza a tengerentúlról.

– Hogy került ki Észak-Karolinába? Hiszen nem bevett szokás az élsportban, hogy a világsztárok beengedik egymást a saját boszorkánykonyhájukba.
– David Marsh, Ryan új edzője hívott meg. Ők tavaly ősszel kezdtek együtt dolgozni, amikor Ryan elhagyta Floridát Charlotte-ért. Amúgy Lochteval több mint egy évtizede sportbarátság köt össze. Azt azért nem mondanám, hogy barátok vagyunk, de tiszteljük egymást és egymás eredményeit.

– Mégis mit tanult Lochteéktól a bő két hét alatt?
– Először is az volt a szembetűnő, hogy nem a mennyiségre, hanem a minőségre, az intenzitásra hajtanak. Persze ma már én sem úszom alkalmanként tíz-tizenkét kilométert, mint hajdanán, 18-20 éves koromban, de érdekes volt ennek a visszaigazolását tapasztalni egy sokszoros olimpiai bajnoktól.

– Netán még a technikáján is alakított David Marsh?
– Bizony, a kartempómon igazított, s úgy veszem észre, jót tett a finomhangolás. Persze hosszú időre szükségem lesz, mire mindaz, amit kint tapasztaltam, leülepedik bennem. Lesz, amit hasznosítok, de nem azt jelenti mindez, hogy rossz lett volna, amit eddig csináltam.

– Edzője, Turi György mit szólt a charlotte-i kiránduláshoz?
– Nem volt ellenvetése.

– Jól sejtem, hogy ennyi tapasztalat birtokában, a 29 felé közeledve önmagát edzi?
– Nyilván nem teljesen, de az igaz, hogy sok mindenbe magam is belenyúlok. Azt azonban el kell ismernem, hogy még mindig rengeteg homályos folt van számomra az úszásban, amit nem értek vagy ismerek. Bevallom, fejtörést okoz, hogy mit vegyek át a Lochteéktól tanultakból.

– Esetleg augusztusban, a berlini Európa-bajnokságon is meglátszik az eredménye ennek a 18 napnak?
– Nagyon szeretném. S talán már két hét múlva, a Budapest-bajnokságon is le lehet mérni valamit a hatásából.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.