Csodagóllal finalista a Diósgyőr

A labdarúgó-Ligakupa elődöntőjében a DVTK 3-2-es összesítéssel kiverte a Ferencvárost, előtte közösen tiltakoztak a rasszizmus ellen.

2014. 04. 30. 17:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenfélre várt szerdán a labdarúgó-Ligakupa fináléjában a Videoton az után, hogy még kedden az első elődöntő visszavágóján Székesfehérváron 1-0-ra verte a Debrecent. No persze az már egy héttel korábban sem lehetett kétséges, hogy erről az ágról a Vidi lesz a finalista, hiszen a hajdúsági összecsapásról 5-1-es diadallal masírozott haza. A másik párharcban a Diósgyőr ugyancsak komoly előnyt szerzett, a fővárosban 2-1-re legyűrte a Ferencvárost, ám a zöld-fehéreknek nem kellett azt hinniük, hogy kilátástalan a helyzetük. Ha az NB I.-ben az elmúlt hét végén az addig tizennyolc meccs óta nyeretlen s a kiesés ellen hadakozó Paks 4-0-ra tudott nyerni Diósgyőrben (!), akkor mi miért ne tudnánk két góllal felülkerekedni? – fordulhatott meg Thomas Doll fiai fejében.

A szerdai visszavágót a két csapat játékosainak közös performansza vezette fel, Dani Alves „banánevéses” jelenete nyomán. A Barcelona védője a Villarreal elleni bajnokin a feléje dobott banánt felvette, és tüntetően lakmározott belőle, mielőtt elvégezte a szögletrúgást. A Diósgyőr a rasszizmus elleni tiltakozását kifejezve akcióra készült, és ebben a Ferencvárosban is partnerre lelt. A két csapat játékosai a kezdőrúgás előtt közös fotóra álltak össze a kezükben egy-egy banánnal, és kifeszítettek egy molinót, amelyen a „We are all monkeys” (Mi mindannyian majmok vagyunk) felirat szerepelt.

Az első félidő közel sem sikerült ilyen látványosra, de a 44. perc történései a hazai és a semleges szurkolókat bőséggel kárpótolták. Bacsa Patrik olyan gólt szerzett, hogy ha ez valamelyik top ligában születik, hetekig ismétlik: a hazaiak támadója kicselezte Gyömbért és Besicet, betört a 16-oson belülre, ott átjátszotta Mateost és Jovanovicot, és közelről Dibusz kapus eszén is túljárva bepasszolta a labdát a hálóba, azaz a fél Fradit átverte!

Az 52. percben nagy esélyt kaptak a vendégek, 11-est lőhettek, amit Mateos értékesített is (igaz, szerencsével, mert Rados beleért a labdába, ami a kapufára pattant, onnan viszont a kapuba), az előtte a gólhelyzetben levő Busait fellökő Eperjesit pedig kiállították. A Diósgyőr azonban tíz emberrel kibekkelte a mérkőzést – mi több hajrában több helyzete is akadt –, maradt az 1-1, így 3-2-es összesítéssel a házigazda jutott be a fináléba.

„Gratulálok a csapatnak, ez férfimunka volt” – szögezte le Tomiszlav Szivics (nyitó képünkön), a hazaiak vezetőedzője.

A Ligakupában így május 13-án Diósgyőr–Videoton döntőt rendeznek – mégpedig Diósgyőrben, a kupa sorsa egy mérkőzésen dől el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.