Eb-bronzot ért a hihetetlen Veréb-hajrá Vantaában

A finnországi Vantaában a szombathelyiek versenyzője az utolsó perc előtt 5-0-s vesztésre állt, innen fordított.

FT
2014. 04. 04. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finnországi Vantaában zajló birkózó-Európa-bajnokság pénteki napján négy magyar versenyző lépett szőnyegre: férfi szabadfogásban Gulyás Zsombor (70 kg) és Veréb István (86 kg), a nőknél Sleisz Gabriella (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg), s közülük a tavalyi budapesti vb-n bronzérmes Veréb (nyitó képünkön) szerepléséhez fűzhettük a legnagyobb reményt. A 23 fős mezőnyben az erőnyerő, 26 éves szombathelyi birkózó már első meccsén, a nyolc közé jutásért nehéz ellenfelet fogott ki, a spanyol színekben szereplő, de orosz származású, vb-5. Talmuraz Frievet, akit elsősorban a második három percben nyújtott magabiztos birkózásával győzött le 5-2-re. Ezután a még erősebb azeri Gamzat Oszmanovot is verte 4-1-re, de a döntőbe jutásért már nem bírt az orosz Abdulrasid Szadulajevvel, a csodagyerekként elkönyvelt 18 éves ellenfele technikai tussal győzte le. (Szadulajev aztán meg is nyerte az Eb-t.) Így Veréb az esti programban a bronzmeccsre hangolhatott.

Miként roppant kellemes meglepetésre Gulyás Zsombor és Németh Zsanett is. Előbbi, a szabadfogású szakágvezető, Gulyás István 21 éves fia élete első felnőtt világversenyén a nyolcaddöntőben 3-1-re verte a görög Andreasz Triantafilidiszt, majd 6-2-re kikapott az azeri Ruszlan Dibirgadzsijevtől, ám nem esett ki, mert legyőzője bejutott a döntőbe. Gulyás a vigaszágon vesztes állásból fordított és nyert 5-2-re a fehérorosz Anton Afanaszjev ellen, így jutott el a bronzmeccsig. A mindössze 19 éves Németh Zsanettnek a nyolcaddöntőben a világbajnoki bronzérmes, olimpiai ötödik fehérorosz Vaszilisza Marzajuk a papírformának megfelelően túlságos erős ellenfélnek bizonyult, tusvereséget szenvedett tőle, de legyőzője döntőbe jutásával a vigaszágon új esélyt kapott. S a török Yasemin Adar kétvállra fektetésével ő is eljutott a bronzmeccsig. A 23 éves Sleisz Gabriellának ugyanakkor 6-3-as veresége a görög Agoro Papavaszilu ellen a búcsút jelentette.

Este a bronzmérkőzéseken előbb Németh Zsanett kapott ki 7-0-ra a vb-2. orosz Jekatyerina Bukinántól, majd Gulyás Zsombor 5-0-ra a tavalyi Eb-n ezüstérmes török Yakup Görtől, így mindketten az ötödik helyen végeztek, de csak dicsérni lehet őket. Veréb a kétszeres Eb-győztes, olimpiai és vb-bronzérmes grúz Dato Marszagisvilivel csapott össze, nem neki állt a zászló. Ám ahogy csütörtökön a 125 kg-os súlycsoport egyik bronzmeccsén Ligeti Dániel elbánt egy esélyesebb grúzzal, úgy Veréb is nyert, mégpedig egészen elképesztő bravúrt végrehajtva. Egy perccel a mérkőzés vége előtt még 5-0-s vesztésre állt, de 5-5-re kiegyenlített, és két másodperccel a vége előtt két vállra fektette az ellenfelét! Az eredményhirdetésnél így a tavalyi vb után most is a dobogó harmadik fokára állhatott fel, le a kalappal előtte!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.