Egy évig nem igazolhat a Barcelona

A FIFA szerint a klub 2009 és 2013 között több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.

BL
2014. 04. 02. 10:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA szerdai közleménye szerint a tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a klub 2009 és 2013 között tíz nem spanyol, 18 év alatti játékost is szabálytalanul igazolt le és regisztrált. A nemzetközi szövetség átigazolási szabályzatának 19. pontja alapján fiatalkorú játékosok külföldi átigazolása csak három, a szabályzatban körülírt feltétel teljesülése mellett mehet végbe. A kivételeket a FIFA egy külön albizottságának kell jóváhagynia.

A Barcelonát 450 ezer frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, és az egyesület sem a nyári, sem a téli átigazolási időszakban nem szerződtethet és nem adhat el játékost.

A klubnak 90 napja van, hogy minden fiatalkorú játékosa átigazolási és regisztrációs státusát tisztázza a FIFA előtt.

A spanyol szövetség az átigazolási szabályzat említett pontja alapján részesül 500 ezer frankos bírságban, és egy éven belül a FIFA előírásaival teljes összhangba kell hoznia az utánpótláskorú labdarúgók átigazolási és regisztrációs rendszerét. A nemzetközi szövetség emellett hivatalos figyelmeztetésben részesítette spanyol tagszervezetét és a Barcelonát is.

2009-ben a Chelsea is hasonló, két átigazolási szezonra szóló kizárást kapott a FIFA-tól. Az ok: a londoniak Gael Kakuta leigazolásával kapcsolatban vitába keveredtek a francia Lens csapatával, arra ösztönözték ugyanis a fiatal francia csatárt, hogy szegje meg a Lensszal érvényes megállapodását, és igazoljon Londonba.

A Chelsea a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely végül eltörölte a büntetését, miután megállapodott a klubbal. „Az egyezség, amelyet a két klub és a játékos is elismert, azt tartalmazza, hogy a Lens és a futballista közötti szerződés érvénytelen volt” – írta akkor a CAS.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.