Fa Nándor hajóját felborították, de kijött belőle

Az árboc a helyén, így útra kész a Spirit of Hungary, amellyel a vitorlázó visszatér az óceáni versenyekhez.

D.Zs.
2014. 04. 18. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ismét jöttek a francia felmérők, megvolt a nagy attrakció, amikor daruval felborították a hajót, s nekem ki kellett belőle jönnöm, majd visszaállítanom. Ez minden probléma nélkül, két perc alatt sikerült” – mondta Fa Nándor.

A hajónak meg kell felelnie a versenyeket szervező IMOCA szigorú, mintegy 100 oldalas szabályzatának, a felmérő bizottság már az építés közben is ellenőrizte ennek a betartását. A 27 méteres árboc felszerelésével lezárul a felmérési sorozat, s a hétvégén kerül sor a névadó ünnepségre.

„Izgalmas, dolgos időszak zárul le bennem, s az egész csapatban ezzel. Innentől a vitorlázásé a főszerep, hogy mindazt, amit elméletben tudunk a hajóról, átültessük a gyakorlatba” – nyilatkozott a 60 éves magyar hajós. Hozzátette, szerette volna, ha kicsit hosszabb ideig tud felkészülni az első versenyre, a június 1-jén rajtoló New York–Barcelona Atlanti-óceánt átszelő páros megmérettetésre, melyen társa a volt olimpikon Goszleth Marcell lesz.

„A behajózás után Gibraltárban még legalább két napot el kell tölteni. Jó idő esetén két hét, rossz időben három hét, amíg átérünk Amerikába, így elérhetem a rajtot, de nem kényelmesen” – mondta, jelezve, B terv nincs, mindenképpen oda akar érni időben.

Fa Nándor ezután több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső cél pedig a 2016–17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő verseny lesz. A legkeményebb vitorlázó megmérettetés 1992–93-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba. Fa Nándor 2012 decemberében jelentette be: 15 év után úgy döntött, hogy ismét tengeren fog versenyezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.