Fehérvár: szombattól nyitva van az aranykapu

A Fehérvár KC női kézilabdacsapata kilenc év után ismét kontinentális kupadöntőbe juthat.

Ch. Gáll András
2014. 04. 12. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annál kiélezettebb, olykor reménytelenebb küzdelemben európai trófeát nyerni, mint tette azt a Fehérvár KC 2005-ben, szinte képtelenség. A csapat sorrendben egy német, egy norvég és egy dán riválison át küzdötte magát – összesítésben egyszer sem volt nagyobb háromnál a differencia –, és ezzel még mindig csak a négybe jutott. Ott aztán két magyar vetélytársat gyűrt le: az elődöntőben a Ferencvárostól a Köfém-csarnokban 31-30-ra kikapott, de a Népligetben 31-29-cel vágott vissza, a fináléban pedig 27-21-re alulmaradt Győrben, majd otthon 28-19-cel tarolt.

Az akkori remek irányító, a mai másodedző Siti Beáta a megmondhatója, hogy idén kevésbé viszontagságos a menet. Érdekes módon 2014-ben is a magyar rivális, a Vác jelentette a legfogósabb feladatot, még a nyolcaddöntőben, aztán a negyeddöntőben a Jolidon Kolozsvár már szemernyi esélyt sem kapott, és most, az Esbjerg ellen is kinéz a kettős győzelem. Bár a skandináviai 25-24-es sikerből nyolc gólt vállaló Tilinger Tamara óvatos duhaj, klubja honlapjának nyilatkozva így elemzi a szombati vendéget: „Nem egyszerű átlőni őket, mert magas a két hármas védőjük, de próbáltuk a megfelelő megoldásokat választani ellenük. Az pedig, hogy ki hány gólt lő, nem számít, csapatként kell helytállnunk. A dánok védekezésére az volt jellemző, hogy befelé terelték a támadójátékunkat, nekünk a visszavágón ez ellen kell megtalálnunk a megfelelő taktikát, valamint a lerohanásaikat kell hogy megakadályozzuk. Nagyon nehéz visszavágóra számítok, teljesen nyitott a továbbjutás kérdése. Biztos vagyok benne, hogy a dánok egy percig sem fogják feladni. Hozzáteszem, ez a mi fejünkben sem fog megfordulni, szeretnénk döntőt játszani.”

Mint ahogyan a túloldalon a kétszeres olimpiai bajnok norvég kapus, Grimsbo, a svéd irányító Ahlm, valamint a dán liga alapszakaszának holland gólkirálya, Polman is erre vágyik. Akárhogy is lesz, a párharc győztesének jutalma egy orosz kalandtúra, hiszen a másik ágon Asztrahanocska – Lada Toljattyi derbi zajlik, előbbiek hétgólos előnnyel kanyarodnak rá vasárnap a második körre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.