Háborog a Barcelona elnöke a FIFA-döntés miatt

Josep Maria Bartomeu szerint súlyos igazságtalanság áldozata lettek azzal, hogy kizárták őket az átigazolásokból.

FT
2014. 04. 03. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FIFA fegyelmi bizottsága szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a tavaly lefolytatott vizsgálat szerint a katalán klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos megszerzésekor is vétett az előírások ellen.    

Josep Maria Bartomeu szerint a FIFA egy olyan modellt büntetett meg, amely 35 éve sikeresen működik, és hozzátette, hogy nem kívánnak változtatni a rendszeren. Bartomeu azt is elmondta, hogy a Barcelona példáján számos más nagy klubot meg lehetne büntetni, ugyanakkor neveket nem árult el.

A FIFA emlékeztetett arra, hogy a szabálykönyv erre a területre vonatkozó pontjának 19. szakasza kimondja: egy játékost csak akkor lehet nemzetközi szinten átigazolni, ha betöltötte 18. életévét. Ugyanez a szakasz három, jól körülhatárolt kivételt említ, ezeket azonban csak az illetékes bizottság engedélyével lehet érvényesíteni. A FIFA indoklása kiemeli: a mostani esetben a Barcelona tíz esetben is megsértette a 19. szakasz rendelkezéseit, és más játékosokkal kapcsolatban is vétett a versenyszabályok ellen. Az egyesületet az átigazolásból való kizárás és a 450 ezer svájci frank (körülbelül 110 millió forint) pénzbírság mellett arra is kötelezték, hogy 90 napon belül legalizálja a kérdéses játékosok helyzetét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.