Halálos beteg gyermekek megvalósult sportbéli álma

Daganatos kislányból washingtoni kosaras, szívbeteg fiúból San José-i hokis lett egy-egy mérkőzés erejéig.

Radványi Benedek
2014. 04. 16. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amaris Jackson egy tízéves washingtoni kislány, vesedaganatban szenved, az elmúlt fél évben két műtéten és egy két hónapos kemoterápián esett át, s nemrég a tüdejéből is tumort kellett eltávolítani. Mégis csatlakozhatott az NBA-ben szereplő Washington Wizards-hoz. Sam Tageson pedig 17 évesen – azután, hogy az orvosok mindennemű sportolástól eltiltották, mert négy helyett csak kettő szívkamrája van – lehetett tagja kedvenc hokicsapatának, az NHL-es San Jose Sharks-nak.

Igaz, csak egy napra, Jacksonhoz hasonlóan, de a csapatok egyik mérkőzése előtt mindketten együtt lehettek a játékosokkal, részt vehettek a bemelegítésen és a csapatbemutatásnál is felsorakozhattak (a kislány a múlt hétvégén, a srác március végén). Természetesen a szerződés-aláírás sem maradhatott ki a procedúrából, Jackson azt mondta, egyfolytában a klubtól kapott mezt fogja hordani, Tageson meghatódottságában elsírta magát.

Még ha az álmok megvalósítását lebonyolító alapítvány reklámja és a klubok jó fényben való beállítása is „mellékterméke” a történeteknek, az esetek bizonyították, hogy a profi sportot ilyen célokra is lehet használni. Ezt jól mutatja a „cápák” egyik védőjének a 3-2-es vereséggel végződő mérkőzés utáni nyilatkozata: „Elszomorító, hogy kikaptunk, mert már csak Sam Tageson miatt is nyerni akartunk. Remek srác, példája nyomán jobban tudom értékelni, amim van.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.