Hamilton tönkreverte a mezőnyt az esőben

A Mercedes pilótája 34. pole pozícióját szerezte a Kínai Nagydíjon, mögötte a két Red Bull indul.

2014. 04. 19. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyasmi történt a Forma–1-es vb idei negyedik állomásán, ami az időmérőt megelőző harmadik szabadedzésen idén még soha: nem a Mercedes valamelyik autója jegyezte a legjobb köridőt. Az összképet azonban jelentősen árnyalta Sanghajban, hogy az esőben Nico Rosberg és Lewis Hamilton sem strapálta magát, mi több, mért kört sem teljesítettek. Ahogy Fernando Alonso (Ferrari) és Kevin Magnussen (McLaren) sem. Így abból messzemenő következtetést nem lehetett levonni, hogy Daniel Ricciardo (Red Bull) volt a leggyorsabb Felipe Massa (Williams) és Romain Grosjean (Lotus) előtt.

Az időjárási körülmények két órával később sem javultak, de ekkor az időmérőt természetesen már nem lehetett ellógni. Az hamar eldőlt, hogy a vasárnapi futamon Pastor Maldonado (Lotus) indul majd az utolsó, 22. helyről, a venezuelai pilóta – aki Bahreinből öthelyes rajtbüntetést hozott magával – ugyanis motorhiba miatt nem tudott elindulni. Az időmérő első szakaszában a „közepes” csapatok közül a Sauber fázott rá, mert Esteban Gutiérrez nem tudott tovább lépni, a 17. helyen kiesett, s búcsúzott Kobajasi Kamui (Caterham), Jules Bianchi (Marussia), Marcus Ericsson (Caterham) és Max Chilton (Marussia) is, utóbbiak a papírformának megfelelően.

A Q2 annál inkább hozott meglepetést, a Lotus az idén először jutott be az első tízbe, Romain Grosjean révén, két világbajnok, Kimi Räikkönen (Ferrari) és Jenson Button (McLaren) ugyanakkor elbukott ezen az akadályon, és a McLaren másik pilótája, a melbourne-i szezonnyitón újoncként nem kis szenzációt szolgáltatva másodikként zárt Magnussen is elvérzett. A végelszámolásnál a 11–16. helyeken Räikkönen, Button, Danyiil Kvjat (Toro Rosso), Adrian Sutil (Sauber), Magnussen, Sergio Pérez (Force India) sorrend állt elő.

Az időmérő harmadik szakaszának elején Sebastian Vettel (Red Bull) állt az élre 1:54.981 perccel, és a négyszeres világbajnokot Rosberg sem tudta megelőzni, de jött Hamilton, és a 2008-as vb-1. 1:54.348-cal átvette a vezetést. S ezen még tovább is javított, pályafutása 34. pole pozícióját 1:53.860-nal szerezve meg tönkreverte a mezőnyt; mögötte Ricciardo 1:54.455-tel végzett a második, Vettel 1:54.960-nal a harmadik helyen. Így a két Red Bull befurakodott a Mercedesek közé, Rosberg rajtolhat a negyedik helyről, mögötte pedig Alonso, Massa, Valtteri Bottas (Williams), Nico Hülkenberg (Force India), Jean-Éric Vergne (Toro Rosso), Grosjean következik a tizedik helyig bezárólag.

„Nehéz időmérő edzés volt, de nagyon élveztem, kiváló munkát végzett a csapatunk” – kommentálta röviden a történteket Hamilton, Vettel pedig megjegyezte, hogy amint a mostani időmérő is bizonyította, esős időben jóval versenyképesebbek. A német pilóta már a hét közepén is esőért imádkozott, a Red Bull gondja csak az, hogy az időjósok szerint vasárnap a futamon szép idő lesz.

A vb előző két versenyén, Malajziában és Bahreinben Hamilton győzött, de Ausztráliában kiesett, így a pontversenyben 50 pontjával a második helyen áll, a Melbourne-ben első Rosberg 61-gyel vezet. Hamilton pályafutása során eddig 24 futamot nyert meg, hármat egymás után azonban még soha, háromszor duplázott. Ám most igen jó esélye van arra, hogy összejöjjön neki a triplázás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.