Hazai Eb-rendezés a legutolsó pillanatban

Nem volt gazdája az idei öttusa-Eb-nek, a hazai szövetség és Székesfehérvár vállalta a beugrást.

Deák Zsigmond
2014. 04. 23. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország sportágtól függetlenül kiváló világversenyes házigazdának számít, öttusában pedig, ahol a rendezési tapasztalat igen fontos ismérv, különösen. Az 1999-es, margitszigeti vb igazi etalon, de azóta is többször hazánkban versenyeztek a földkerekség legjobb pentatlonistái. Legközelebb a jövő hét végén lesznek a vendégeink, a világkupa-sorozat kecskeméti állomásán, majd július közepén, egészen pontosan 9-e és 14-e között az európai elit visszatér hozzánk. Szerdán dőlt el, hogy az idei Eb-nek Székesfehérvár lesz a házigazdája.

A rendező Magyar Öttusa Szövetség nevében Pálvölgyi Miklós, a válogatott szakvezetője érdeklődésünkre elmondta, a kontinensviadal helyszínét korábban azért nem jelölte ki az európai szövetség, mert nem volt elégedett a jelentkezők által kínált körülményekkel. Hozzátesszük: amikor hónapokkal ezelőtt felvetettük neki, hogy beugróként kevesen tudnak jó versenyt rendezni, ezért logikusnak tűnhet a magyar szereplésvállalás, nem cáfolta, hogy zajlanak egyeztetések a témában. Ezek értek most véget. „Hosszas kapacitálás után úgy döntöttünk, hogy elvállaljuk a rendezést” – fogalmazott, hozzáfűzve: az itteni helyszín garanciát jelent a szép és komoly színvonalú Európa-bajnokságra.

Mint kiderült, a vívást, a lovaglást és a lövészettel kombinált futást a székesfehérvári Bregyó közben januárban átadott új sportközpontban bonyolítják le, az úszás pedig az onnan néhány percre lévő városi uszodában lesz. Mint innen is látszik, az alapvetően atlétikai célokra használt centrum más sportágnak is helyet tud adni, akár világversenyszinten. Egyebek között ezért érdemes sportlétesítményeket építeni országszerte. No meg a hazai sikerekért, amelyekre szintén számíthatunk, tavaly például arattak a mieink a színvonalában vb-szintű kontinensviadalon: Földházi Zsófia és Marosi Ádám megnyerte az egyéni versenyt, a férficsapat is arany-, Kasza Róbert pedig ezüstérmet szerzett. Ezzel itthon is kiegyeznénk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.