Hiába töri magát az Európából kitiltott Újpest

Számos változat él csapataink európai szereplésére, amely attól függ, ki az MK győztese. Kivéve az Újpestet.

Ch. Gáll András
2014. 04. 16. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megannyi verzió létezik még a magyar csapatok Európa-liga-indulását illetően annak függvényében, hogy a Debrecen, a Diósgyőr, az Újpest és az MTK közül melyik csapat nyeri el a Magyar Kupát. Ha a lilák, akkor nekik minden bizonnyal csak a dicsőség és némi készpénz jár, mert az európai porondról három évre kitiltattak.

Alapesetben a magyar bajnok a BL második selejtezőkörében kapcsolódik be a küzdelmekbe, a Magyar Kupa győztese az Európa-liga második, a bajnokság ezüst- és bronzérmese az első körében kezd. Csakhogy, amennyiben a bajnok és a kupagyőztes megegyezik, akkor különféle variációk lépnek életbe (a négy, még versenyben lévő MK-csapat közül erre egyedül a Debrecennek van reális esélye).

Az UEFA szabályozása és az MLSZ bajnoki kiírása alapján ha ugyanaz a csapat a magyar bajnok és a Magyar Kupa győztese, a bajnokság ezüstérmese veheti át a kupagyőztes Európa-liga-indulási jogát, ami azt jelenti, hogy csak a második selejtezőkörben kell csatlakoznia. A Magyar Kupa kiírása szerint – ha a bajnok és a kupagyőztes ugyanaz a csapat – a sorozat ezüstérmese részt vehet az Európa-liga küzdelmeiben, ám, az előzőekben írtak miatt, nem a kupagyőztes jogán, így már az első selejtezőkörben meg kell kezdenie a szereplést.

Vegyük a különféle változatokat: 1. Ha a bajnok és a kupagyőztes különbözik, és a kupagyőztes nem végzett a dobogón a bajnokságban, akkor nincs vita: a bajnok a BL második selejtezőkörében, a kupagyőztes az Európa-liga második, a bajnoki második és a harmadik helyezett az Európa-liga első selejtezőkörében kapcsolódik be. 2. Ha a bajnok és a kupagyőztes különbözik, de a kupagyőztes a dobogón végzett a bajnokságban, akkor a bajnokság negyedik helyezettje is Európa-liga-résztvevő, és az első selejtezőkörben kapcsolódik be. 3. Ha a bajnok és a kupagyőztes ugyanaz a csapat, akkor a bajnokság ezüstérmese veheti át a kupagyőztes Európa-liga-indulási jogát, ami azt jelenti, hogy csak a második selejtezőkörben kell csatlakoznia. A Magyar Kupa ezüstérmese is jogosult az Európa-liga-indulásra, ám, az előzőekben írtak miatt, nem a kupagyőztes jogán, így az első selejtezőkörben kezdi meg a nemzetközi szereplést.

Elviekben az Újpest is elnyerheti a Magyar Kupát. Csakhogy mivel az Újpest FC Kft. átruházta az NB I-es indulási jogot az Újpest 1885 Kft.-re, életbe lépett az UEFA-protokoll, vagyis az indulási jog átruházását követően az adott csapat három évig nem indulhat el a nemzetközi kupaküzdelmekben. És ekkor ismét a 3. pont érvényes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.