Hív a Duna Budapest szívében – evezős évadnyitó

A hétvégén zajlik a 24. gróf Széchenyi István-emlékverseny és a Budapest-kupa nemzetközi nyolcas viadal.

D.Zs.
2014. 04. 25. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tarlós István főpolgármester fővédnöksége mellett zajló, kétnaposra bővült esemény az evezős évad hazai szezonnyitója, ahol mind a profi, mind a hobbi evezősök összemérhetik tudásukat. A verseny fő futama a Budapest-kupáért zajló üldözéses verseny, amely a Graphisoft park mellől, a Hajógyári sziget csúcsától indul és a DNHE hajóházánál, a Margitszigeten ér véget.

A férfiak a klasszikus nyolcas hajókban, míg a hölgyek négypárevezősökben versenyeznek. A hazai csapatok mellet további hat ország több mint az hajóegysége áll a 11 órai rajthoz. Ezt követi déltől a fixüléses Tízevezős Egyetemi Országos Bajnokság 1000 méteren. Ezeknek a hajóknak a vonzereje abban rejlik, hogy a versenyevezősök mellett az amatőrként sportoló egyetemisták is részt vehetnek. A viadal előfutára a május 1-jén, Budapesten a város szívében megrendezésre kerülő „Duna Regattának”, amelyen a hazai nagy egyetemek nyolcasai mellett külföldi egyetemi csapatok is rajthoz állnak. A szombati program a hazai evezősök számára meghirdetett utánpótlás nyolcas és négypárevezős, valamint a már hagyományos családi kielboat (evezős csónak) versennyel folytatódik. A parton pedig az evezős ergométeres, valamint húzódzkodóversenyben tehetik próbára magukat a résztvevők.

Vasárnap elsősorban a Hív a Duna címet viselő, cégek közötti evezős versenyé a főszerep. A programot a fővárosi ötcsillagos szállodák által támogatott jótékonysági verseny indítja, amelyben a Kézenfogva és a Down Alapítvány fogyatékkel élő sportolói is részt vesznek. A több mint negyven benevezett cég hajói 10 órától egészen 15 óráig csapnak össze a fixüléses tízevezős hajókban. Az idén először Budapest és több kerület önkormányzatának csapatai is versenybe szállnak. A szervezők egyik célja az, hogy Budapest ékességét, a Dunát mint sportolásra alkalmas folyót is népszerűsítsék, és megszerettessék mind a gyerekek, mind a felnőttek körében, megismertessék a nemzetközi mezőnnyel is. A másik cél az evezés népszerűsítése.

Az évadnyitó versenyt évről-évre egyre nagyobb figyelem övezi. A házigazda Danubius Nemzeti Hajós Egylet több mint 600 versenyzőt és legalább ugyanennyi nézőt és hozzátartozót vár minden korosztályból. Szolnoktól Keszthelyen át Győrig, illetve hátárainkon átívelve, Erdélyből, Horvátországból, Lengyelországból, Ausztriából és Olaszországból  is érkeznek csapatok a Hajós Alfréd uszoda mögé vasárnap reggel, hogy a  4500 méteren át tartó küzdelemben eldőljön, ki viheti haza a Budapest-kupát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.