Idősebb Dárdai Pál az egykori Dózsák harcáról

A pécsi legenda a hetvenes években az európai szintű Újpestnek négy gólt vágott s 10-es osztályzatot kapott.

Deák Zsigmond
2014. 04. 11. 2:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valaha húszezer helyszíni nézőt vonzó attrakciónak számított, amikor az Újpest futballcsapata Pécsre látogatott, ha ma este héttől az NB I. 24. fordulójának nyitányára ennek a létszámnak az egytizede összejön, az maga lesz a csoda. S a tabella 8., illetve 11. helyén álló csapatoknak még csak nem is a pályán nyújtott produkciójával van a legnagyobb baj. Ahogy a baranyai viszonyokkal tisztában lévő Bama.hu honlap fogalmazott egy, a PMFC-vel foglalkozó írásában: „Százötvenezres büntetés a játékosoknak, a kiváló formában lévő Koller Krisztián száműzve az öltözőből, végrehajtás – mi folyik itt?!” Aztán válaszol is: „Teljes a káosz.”

Mint ismert, Matyi Dezső klubtulajdonos december végén jelentette be, hogy nem finanszírozza tovább a gárdát, azóta vevő nincs a láthatáron, s pénz se nagyon, bár Matyi ígérete szerint ezt az idényt még biztosítja. Ám a játékosoknak nem utalta a fizetését, majd amikor ők ezt szóvá tették, büntetést szabott ki rájuk. Kollert azért zárta ki az öltözőből, mert a csapat egyik legjobbja őszintén elmondta, hogy ebben a helyzetben nem hosszabbítaná meg a nyáron lejáró szerződését.

Ám legalább a csapat szerelésében edzhet, ha felgyógyul bokaszalag-szakadásából, ellentétben az Újpestről kiebrudalt Szélesi Zoltánnal, akinek kálváriáját a Magyar Nemzet írta meg elsőként. A belga tulajdonos, Roderick Duchatelet azóta sem cáfolta (nyilván, mert igaz), milyen csúnyán elbánt az általa szerződtetett 27-szeres válogatott védővel, új és félpénzért aláíratott szerződését a felszámolás sorsára jutott régi kft.-ben „felejtve”. AZ UTE helyzetével, a licencjog átruházásával a közelmúltban részletesen foglalkoztunk (egy nagy összefoglaló írást hétvégi magazinunkban olvashatnak majd), az itteni és pécsi klub helyzete igazi látlelete a mai magyar labdarúgásnak.

A régi szép, de mindenképpen szebb idők pécsi tanúja pedig idősebb Dárdai Pál, aki épp a hetvenes évekbeli kiváló Újpesti Dózsa ellen játszotta élete meccsét, ahogy érdeklődésünkre mesélte:
– Idegenben, Újpesten nem lehetett nyerni, nagyon védték őket a bírók, volt, hogy 2-0-ra vezettünk, erre kiállítottak és kikaptunk. Itthon Pécsen viszont közel akkora érdeklődés nyilvánult meg feléjük, mint amikor a Fradi jött. Ennek az az oka, hogy mindkét csapat Dózsa volt, a szurkolóik pedig szerették egymást. Egyszer 4-2-re megvertük őket, mind a négy gólt én rúgtam, 10-est kaptam a Népsporttól, azzal az indoklással, hogy európai szintű csapat ellen tudtam így játszani. Bizony, ha akkor lett volna BL, akkor az Újpest most gazdag klub lenne, nem olyan, mint most.

– Ha már említette, mit szól a két csapat jelenlegi sorsához?
– Szomorú a helyzet, nem értem, mi történik a magyar fociban. Nincs kiszámíthatóság, pénz, más országban csak akkor kap licencet valaki, ha egész évre leteszi a költségvetés garanciáit. Pécsen sem rózsás a helyzet, érdekes, én 2013 nyaráig dolgoztam a PMFC utánpótlásában, de akkor még minden rendben volt, percre pontosan fizettek.

– Ott lesz a pénteki találkozón?
– Természetesen, és döntetlen eredményt tippelek. Előtte még játszom egy öregfiúk-meccset, mint már vagy harminc éve rendszeresen, de még mindig pötyögtetem a gólokat

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.