Kasza katonás tervei: egy, kettő, egy, kettő

Az idén eddig a legjobb formát mutató magyar öttusázó kiváló produkciót vár magától a kecskeméti világkupán.

Deák Zsigmond
2014. 04. 29. 2:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Furcsa csonka idény az idei, ha csak a világkupa-sorozatot nézzük, Acapulcóban az elégtelen körülmények miatt nem ért véget a verseny, Kairót kihagytuk, mi magyarok, Csengtuban aztán ön érte el a legjobb eredményt a második helyével. Hogyan értékeli az eddig történteket?
– Bő egy hete jó formát mutattam és jó eredményt értem el Kínában, szeretném mindezt „hazahozni”. Kisebb, de sűrű, erős mezőny jött össze a pár éve felhúzott makulátlan csengtui öttusakomplexumban, csak hat-hét ember, a franciák, pár ukrán és Marosi Ádi hiányzott a legjobbak közül. A lóállomány még nem az igazi, ott rontottam is, azért ért utol az orosz Florov, ezen mindenképpen javítanék. Az idén két versenyen indultam, a budapesti fedett pályás idénynyitón és a kínai vk-n, a helyezéseket tekintve elég katonás az eredménysorom: egy, kettő Ezt folytatnám Kecskeméten.

– Jó terv, csak sérülés, betegség ne jöjjön közbe, mint eddig oly sokszor: comb, szív, térd, kulcscsont
– Huszonnyolc éves versenyzőként megettem már a kefirem javát, és sokat tanultam a történtekből. A felkészülés során nem szabad túlhajtanom magam, már tudom, mikor kell abbahagyni, könnyíteni. Egyébként pedig nem gondolom, hogy az átlagnál pechesebb lennék, a lovaglás például veszélyes üzem, azt mondják, aki még nem bukott és törte össze magát, az nem is öttusázó. Ez alapján én az vagyok.

– Azért az eredményeit se feledjük el. Az idei kevesebb megméretés hogyan befolyásolja a versenyzését?
– Szerintem ebben a korban már nem muszáj mindenhol elindulni, hét-kilenc alkalommal sorompóba állni. Kecskemét után az amerikai világkupadöntő következik, s ha bírom, rá egy hétre a moszkvai Kreml-kupa. Utóbbi rangos egynapos meghívásos verseny az öttusa krémjének részvételével, nagyon jó gyakorlás főképp a vívásban, s „ingyen van”, hiszen nem múlik rajta ranglistapont vagy bajnoki cím. A nyáron aztán jön a hazai Eb, az ob, majd ősszel a lengyelországi vb.

– Annyira ne szaladjunk előre, hiszen most hétvégén Kecskeméten gyűlik össze a világelit. Számít a hazai pálya? Bár legutóbb 1996-ban Balogh Gábor tartotta itthon a vk-trófeát, s a hírös városban még sosem rendeztek ilyen szintű viadalt, mindenki „idegenben” lesz.
– Én biztos nem, mert a feleségem kecskeméti, van helyismeretem, szép a fürdő, úsztam már a medencéjében is. Ennyivel előbbre járok a többieknél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.