Kercsó aggódva várja a vb-t

A magyar hoki legendás mestere szerint nem lett volna szabad kihagyni Ladányit.

2014. 04. 17. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat évvel ezelőtt, amikor a magyar válogatott megnyerte a szintén a Távol-Keleten, akkor Japánban, közelebbről Szapporóban megrendezett „B csoportos” vb-t, senki sem vitatta el a kanadai szövetségi kapitány, Pat Cortina érdemeit, ám abban mindenki egyetértett, idősebb Ocskay Gábor és Kercsó Árpád többéves, már-már szélmalomharcszerű munkája nélkül esélye sem lett volna a csapatnak a korszakos sikerre. Az akkori keretnek durván a kétharmada ismerkedett meg a sportággal Kercsó irányításával, de a volánosok – a 2009-ben tragikusan elhunyt ifjabb Ocskay Gábor és Palkovics Krisztián –, vagy éppen Szuper Levente is éveken át pallérozódott az Erdélyből áttelepült mester keze alatt.

A jelenben ez az arány már kisebb, de a játékosok legalább felének nem kell bemutatni Kercsó Árpádot. Az edző ugyan évek óta nem dolgozik felnőttekkel, de a fehérvári akadémia szakmai igazgatójaként „képben” van, s közismerten karakán véleményét sem hallgatja el.

– Az a válogatottat, amelyikből hiányzik Ladányi Balázs és Galanisz Nikandrosz, nem nevezhetjük a legerősebbnek – vágott bele kérdés nélkül. – Értem én, hogy a fiatalítás a szándék, de ez nem lehet cél, csupán eszköz annak érdekében, hogy minél erősebb legyen a csapat. S miközben Ladányi kimaradt, Gröschl Tamás hat év után ismét esélyt kapott, pedig harminchárom esztendősen ő sem tartozik a fiatalok közé.

Kercsó nem is tagadja, félti a csapatot: – Izgulok, sőt inkább aggódom, sokkal jobban, mint az elmúlt években bármikor. S bárkivel beszélek, mindenkitől ugyanezt hallom. Nagyon erős a mezőny, nagyon nehéz feladat vár a fiúkra, éppen ezért csakis a legerősebb csapattal kellett volna elutazni Koreába. Egy kis ország, a vetélytársakhoz képest kicsi bázissal rendelkező hokikultúra nem engedheti meg magának, hogy lemondjon olyan játékosokról, mint Ladányi.

Sokan próbálták megfejteni Kercsó titkát az elmúlt immár lassan három évtizedben. Itt kell keresgélni: hatvannégy évesen is olyan tűz lobog benne, amit a húszévesek is megirigyelhetnek. Így tervezi a jövőt is: – Az akadémián van hét-nyolc olyan tehetséges fiatal, akik két-három év múlva a felnőtt válogatottnak is az erősségei lehetnek.
Így legyen. Csak addig őrizzük meg jelenlegi pozíciónkat. Idén először Gojangban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.