Két évtizedes emlék kísértett: újra ukrán csapás

Jégkorong-válogatottunk 3-0-ra kikapott keleti szomszédunktól a Koreában zajló világbajnokságon.

2014. 04. 21. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden hokirajongó fejből vágja, hogy a magyar válogatott 2008-ban Szapporóban az ukránok elleni 4-2-s győzelemmel jutott fel az A csoportba. Keleti szomszédunkat két évvel ezelőtt Ljubljanában is megvertük 3-1-re, így már-már adódik a következtetés: a kék-sárgák ellen nekünk rendre jól megy.

Azért nem ártott az óvatosság. A Szovjetunió szétesésével véget ért a langyos C csoportos vb-k kora, az utódállamoknak (Szlovákiával egyetemben) alulról kellett felkapaszkodniuk. Beletelt néhány évbe, mire mindannyian feláramlottak legalább az A csoportig. Az ukránokkal például három világbajnokságon is megvert bennünket a sors: 1994-ben 8-0-ra, 1995-ben 9-1-re, 1996-ban 4-1-re pofoztak le minket. Harmadik nekifutásra végre feljutottak, így bő évtizedre megszabadultunk tőlük. Megjárták az A csoportot, aztán ők le-, mi pedig felszálló ágba kerültünk, így jött össze az emlékezetes 2008-as parti. Az ukránok a következő évben a rigai olimpiai selejtező tornán visszavágtak 4-3-re, 2012-ben megint mi nyertünk, s akkor szomszédaink még egy szinttel lejjebb csúsztak, a divízió I/B-be. Tavaly visszakerültek, s ősszel a Jégpalotában 1-0-ra verték a mieinket.

Az egymás elleni mérlegnél talán fontosabb tényező volt a tegnapi meccs előtt, hogy a magyar válogatott játékosainak nagyon kevés idejük maradt regenerálódni. Vasárnap a harmadik meccset játszották helyi idő szerint este fél nyolctól, hétfőn pedig a másodikat délután négytől.

A félelem sajnos nem volt alaptalan, az orosz központú ligában, a KHL-ben szereplő donecki Donbasszra épülő ukrán csapat az első perctől kezdve irányította a játékot. Szüntelenül zúdultak a lövések Hetényi Zoltán kapujára, ő egy darabig állt a sarat, de a 6. percben emberhátrányban már ő is tehetetlen volt.

A második harmadban bő egy perc alatt eldőlt a mérkőzés. A 30. percben kettős, a 31.-ben pedig szimpla fórból ismét betaláltak az ukránok, s érezni lehetett, a magyar válogatottban nincs annyi erő, hogy háromról fordítson.

Az utolsó húsz percben többet támadott a magyar csapat, akadtak lövései is, de a gólhoz ez is kevés volt, maradt a 3-0.

Ezzel a vereséggel még semmi sincs veszve, viszont valószínűleg a bennmaradáshoz sem lesz elég egy győzelem. Az első két forduló eredményei alapján nagyon kiélezett a verseny. Az osztrákok csak hosszabbításban verték az ukránokat, utána 4-1-re legyűrték Japánt, amely viszont az első fordulóban a Szlovénia feletti sikerrel okozott meglepetést.

Kedden szünnap következik, szerdán a magyar válogatott Szlovéniával találkozik.

Az állás 2 forduló után: 1. Ausztria 5 pont, 2. Ukrajna 4, 3. Szlovénia (5-2) 3, 4. Magyarország (7-7) 3, 5. Japán (3-5) 3, 6. Korea 0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.