Klicsko átnéz hétvégi riválisán, tíz évre tervez

A 38 esztendős ukrán ökölvívó nem tart riválisa, Alex Leapai fogadkozásaitól, s tovább uralná a nehézsúlyt.

Deák
2014. 04. 22. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén, egészen pontosan szombaton este Oberhausenben újabb címvédésre készül a nehézsúly jelenlegi egyeduralkodója, Vlagyimir Klicsko. A 38 éves ukrán óriás jó ideig szeretné megtartani az öveit, és úgy gondolja, hogy még tíz évig porondon lesz. Ha a terve sikerül, jócskán megdönti Joe Louis tizenkét esztendeig tartó világbajnoksági rekordját, hiszen most nyolcnál tart: 2006 áprilisában szerezte meg az IBF övét. Azóta a WBC címe kivételével minden jelentősebb szervezet bajnokságát begyűjtötte.„Harmincnyolc múltam, de ez csak egy szám. Még mindig rettentő motivált vagyok, és jobb formát mutatok, mint valaha. Pár éve úgy gondoltam, hogy már nem tudok fejlődni, de a küldetésem korántsem ért véget. Még tíz évig bokszolni akarok. Úgy érzem, hogy a tapasztalatom, az atletikusságom, a technikám és a stratégiám kombinációja tesz engem igazi profivá.”
E felsorolásból a technikát azért a sportág híveinek egy része (főképp, aki nem igazán az ukrán klasszis híve) megkérdőjelezi, de a többivel valóban nehéz vitatkozni. A 61-3-as mérlegű ifjabb Klicsko több mint egy évtizede, 2004. április 10-én kapott ki legutóbb, s azóta bátyja, Vitalij kivételével – aki közben visszavonult és politikai karrierbe kezdett – minden szóba jöhető riválist megvert. Legutóbb tavaly októberben Moszkvában az addig veretlen orosz kihívót, az amatőrként olimpiai bajnok Alekszandr Povetkint. Csúnya, de sima pontozásos siker volt, támaszkodással, fogással, pontlevonással, no meg azért szerencsére leütésekkel is.

Legközelebb Alex Leapai következhet, aki még Povetkinhez is csak a közös keresztnevén keresztül hasonlít. A szamoai születésű 34 éves ausztrál bunyós szűk tíz éve kezdte hivatásos pályafutását, kicsit később, mint amióta Klicsko őrzi a trónját 30-4-1-es mérlegéhez jó tudni, hogy nagyjából két épkézláb ellenféllel találkozott, az amerikai Kevin Johnsontól T.K.O.-val kikapott, legutóbb viszont általános meglepetésre kipontozta a veretlen orosz Gyenyisz Bojcovot. Így lett a WBO szervezet vonalán kötelező kihívó.

Piaci értékében Klicsko menedzsmentje sem igazán bízott, hiszen a derbi színhelyére, az oberhauseni König Pilsener Arenába – itt verte Erdei Zsolt 2006 nyarán a németek ügyeletes üdvöskéjét, Thomas Ulrichot – legfeljebb 12 ezren férnek be. Az ukrán pedig korábban már megtöltött nagystadionokat is.  
Leapai ennek ellenére önbizalomnak nincs híján, úgy véli, fel van készülve többek között azokra a trükkökre is, amiket Klicsko az alacsonyabb ellenfelekkel szemben alkalmazni szokott: „Tisztán bokszolok, betartom a szabályokat. Úgy érzem, ha Klicsko megérzi majd, mit tudok ellene felvonultatni, akkor sutba dobja a taktikázását és átmegy túlélő üzemmódba. Ha nekünk is trükközgetni kell, akkor pontosan ezt fogjuk tenni ellene. De alapvetően megfontolt bunyóra törekszünk. Úgy érzem, hogy az én stílusommal ismét életet tudunk majd lehelni a haldokló nehézsúlyba, szombat este pedig be is fogom mutatni, miből áll a bunyóm.”
Maradjunk annyiban, ha a keze feleannyira jár majd, mint a szája, már egész jó kis meccs kerekedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.