Klicsko hiába vágyakozik újabb olimpiai aranyára?

Az ukrán és a német amatőr szövetség sem „harapott rá” a profi nehézsúlyú bokszklasszis riói szerepeltetésére.

Deák
2014. 04. 30. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1996-ban, Atlantában olimpiai aranyérmet szerzett az akkor húszéves Vlagyimir Klicsko szupernehézsúlyban. Az azóta profiként is hasonló sikereket elérő, múlt hétvégén Alex Leapai kiütésével a WBO, WBA, IBF és IBO szervezetek nehézsúlyú világbajnoki címét megvédő ukrán bunyós többször elmondta: nagyon szeretne ismét szerencsét próbálni az ötkarikás játékokon, és szívesen elindulna 2016-ban a Rio de Janeiró-i ötkarikás játékokon. Tavaly májusban, amikor a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség (AIBA) asztanai végrehajtó bizottsági ülésén nyilvánosságra hozta új olimpiai kvalifikációs szisztémáját, külön hangsúlyozta: a hivatásosok közül csak a húsz meccsnél kevesebbel rendelkezők s a saját félprofi ligájában (APB) szereplők vívhatják ki a szereplési jogot. Kivételt hangsúlyozottan reklámcélokból két klasszissal tettek: az ifjabb Klicskóval, valamint a Fülöp-szigeteki Manny Pacquiaóval.

Azóta ez a téma nem nagyon merült fel, ráadásul az AIBA új versenyrendszerének kialakítása késik, az APB el sem indult. Ám Vlagyimir Klicsko a napokban kijelentette, nem tett le tervéről, második olimpiai diadaláról: „Ez volt a közös álmunk Emanuel Stewarddal, és remélem, hogy képes leszek valóra váltani. Van már egy olimpiai aranyérmem, és óriási dolog lenne húsz év után egy újabbat nyerni. Remélem, az amatőr ökölvívás nemzetközi döntéshozó testülete pozitívan fog viszonyulni az ügyhöz és megfelelően egészséges, valamint motivált maradok ahhoz, hogy két év múlva sikeresen szerepelhessek az olimpián.”

Ez mind szép, de az Ukrán Ökölvívó Szövetség e nyilatkozat után egyértelműen foglalt állást az ügyben: „Soha senki nem vizsgálta meg ezt a lehetőséget, hogy Vlagyimir Klicsko profiként elindulhasson Rióban.” Kérdés, erre van-e még idő, hiszen úgy tűnik, a kilencvenes évek óta Németországban élő és bokszoló klasszis arról is lecsúszott, hogy esetleg német színekben indulhasson: „Vlagyimir Klicsko sajnos elmulasztotta a lehetőséget, hogy időben informálja a német szövetséget a szándékairól, hogy az országunkat képviselje az ötkarikás játékokon. Nagyon jót tenne az amatőr ökölvívásnak, ha egy ilyen kaliberű bokszoló részt venne az olimpián, de sajnos ragaszkodnunk kell a szabályok betartásához” – nyilatkozta Jürgen Kyas, a Német Ökölvívó Szövetség vezetője.
Az AIBA-tól persze kitelik, hogy sutba dobja saját reguláit, ha az áll az érdekében, de egyelőre úgy fest, Klicsko továbbra is a profik között lesz kénytelen kihívásokat találni magának. Pedig a riói játékok alatt még nem tölti be a negyvenet, kora alapján épp beférne az amatőrök közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.