Klicsko kissé könnyebb az ausztrál áruszállítónál

A 112,5 kilós Alex Leapai 30 dekával „verte” az ukrán címvédőt a mérlegelésen, a meccsen nehezebb dolga lesz.

Deák Zsigmond
2014. 04. 26. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerűbben hurkának, kicsit kibővítve pocakos cirkuszigazgatónak titulálja a bunyós szleng az eleve esélytelen, gyenge ellenfelet. A WBO, a WBA, az IBF és a kisebb jelentőségű IBO világszervezet nehézsúlyú trónján ülő Vlagyimir Klicsko szombaton Oberhausenben olyasvalakivel bokszol, aki még csak cirkuszt sem igazgat, legfeljebb egy furgont: a szamoai születésű ausztrál Alex Leapai ugyanis, ahogy a külföldi és a hazai bulvársajtó kiderítette, „civilben” brisbane-i áruszállítóként keresi a kenyerét. S nemcsak a magáét, hanem hat gyermekéét is, úgyhogy fellépti díját viszonylag könnyedén feléli a népes família.

Gyorsan tegyük hozzá, a 34 éves kihívó, aki csak súlyban ér fel az ukrán klasszissal, de például tizenöt centivel alacsonyabb nála, s a fesztávolsága is jóval kisebb, teljes joggal jutott a lehetőséghez: a tavaly novemberi WBO-eliminátori mérkőzésen meglepetésre pontozással legyőzte az addig veretlen orosz Gyenyisz Bojcovot. Utóbbién kívül 30 győzelmet, 4 vereséget és 3 döntetlent tartalmazó mérlegében még egy ismertebb név található, a szintén vb-címderbiig jutott amerikai Kevin Johnsoné, de tőle 9. menetes T.K.O.-val kikapott. Leapai ránézésre kiköpött mása szamoai nemzettársának, David Tuának, az ő hatására kezdett el bokszolni, s ha most vb-övet szerezne, eredményességben már lekörözné a többek között Lennox Lewisszal is összecsapó példaképét. Magabiztosságnak mindenesetre nincs híján: „Ha Klicsko meglátja, mit tudok ellene felvonultatni, akkor sutba dobja a taktikázását és fogásba menekül. Úgy érzem, hogy a stílusommal életet lehelek a haldokló nehézsúlyba, szombat este megmutatom, mire vagyok képes.”

Klicskóról már tudjuk, hiszen 64 derbin van túl (61-3-ra áll), tíz éve kapott ki legutóbb, és nyolc éve őrzi vb-címét. Ráadásul okos is, mert feldicsérte riválisát: „Igazi harcos, akinek hatalmas a szíve és nagy az ütőereje.” Hiába, valahogy el kell adni ezt a derbit is Vélhetőleg reklámcélokból a legutóbbi amerikai világbajnok, Shannon Briggs szintén szerepet kapott a show-ban, előbb miami edzőtáborában, majd e heti németországi sajtótájékoztatóján inzultálta szóban a címvédőt, s tegnapi mérlegelésen is megjelent. Itt az ukrán óriás 112,2, ausztrál kihívója pedig 112,5 kilót nyomott, szombaton este a König Pilsener Arenában – ahol 2006 nyarán Erdei Zsolt megleckéztette az ügyeletes félnehézsúlyú német reménységet, Thomas Ulrichot – jöhet a derbi (tv: Digisport 1).

Amelynek semmiképpen se hagyjuk ki a magyar vonatkozását: az egyik pontozó Enyedi Zoltán lesz. Honfitársunk saját teljesítményének és a WBO-alelnök Kovács „Kokó” István szelíd menedzselésének köszönhetően már 15 vb-derbin kapott szerepet, korábban jelölték Klicsko és a brit Derek Chisora végül meg nem valósult derbijére, úgyhogy most nem kívánhatunk neki mást, mint jó munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.