Ligeti hatalmas bravúrral Eb-bronzot birkózott ki

Nehézsúlyban a londoni olimpiai ezüstérmes grúzt verve kapaszkodott fel a dobogóra Vantaában.

FT
2014. 04. 03. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már Eb-ezüst- és bronzéremmel is rendelkező, 24 éves Ligeti Dániel első mérkőzésén 6-0-ra verte a macedón Boban Danovot, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé, itt azonban technikai tussal kikapott az orosz Alan Anatoljevics Hugajevtől. Ám a legyőzője bejutott a döntőbe, így Ligeti a vigaszágon folytathatta a versenyt. S mivel 12-8-ra legyőzte a román Rares Daniel Chintoant, az esti programban a bronzéremért léphetett szőnyegre. Ahol roppant erős ellenfél várt rá, a londoni olimpiai ezüstérmes, vb-3. helyezett grúz David Modzmanasvili. Ligeti azonban megoldotta a feladatot, 5-2-re nyert, így a 2011-es bronza és a 2012-es ezüstje után pályafutása harmadik Eb-érmét szerezte.

A összecsapást egyik versenyző sem kezdte nagy iramban, mindketten kivártak, a másikra figyeltek és fogást kerestek. Ebben valamivel Ligeti tűnt aktívabbnak, és egy perc után a vezetőbíró a grúzt figyelmeztette passzivitásért. A mérkőzés képe nem nagyon változott a folytatásban sem, a szombathelyiek versenyzője nem tudott mit kezdeni riválisával, ezért őt is figyelmeztették, két perc után azonban Modzmanasvilit intették, és mivel fél perc alatt nem tudott akciót csinálni, így Ligeti mehetett 1-0-ás előnnyel pihenni.

A szünet után benne volt a levegőben a magyar sportoló intése, és még egy percet sem várt ezzel a bíró. Ligeti akciókényszerben volt, ám az óriási izomkolosszuson ekkor sem talált fogást, így 4:17 percnél döntetlen lett az állás, ami már a grúznak volt jó, mivel ő szerzett később pontot. Ekkor azonban érezhetően megváltozott valami a szőnyegen, Ligeti fél perccel később gyönyörű akciót indított el, derékra támadott, majd nagy lendülettel hátára döntötte riválisát, és az ezért kapott négy ponttal óriási előnyhöz jutott.

A magyar csapat tagjai hangosan biztatták honfitársukat, akinek az utolsó percben két dologra kellett figyelnie, az intésekre és a nagy dobás elkerülésére. Fél perccel a vége előtt aztán nagyon nehéz szituációba került Ligeti, Modzmanasvili összefogta, másodpercekig úgy tűnt, hogy eldobhatja őt, ám Ligeti nagyszerűen védekezett, sikerült lerogynia, egyúttal kikerülnie a szőnyegről, amiért egy pont járt ugyan a grúznak és egy intést is kapott Ligeti, ám ezt követően már nem volt kérdéses a magyar birkózó sikere (5-2).

„Tudtuk jól, hogy mi lesz, egy akciót indított megint. Másodpercekig könyörögtem magamban, hogy Ligeti feküdjön le valahogy, és csak két pontot csináljon a grúz. Nagyon jól birkózott most, örülünk”  – nyilatkozta meccs után Gulyás István szakágvezető.

„Boldog vagyok. Kivételesen ez egy olyan világverseny volt, amelyen nem délelőtt brillírozok, estére meg kipukkadok, hanem fordítva. Sorozatban harmadszor győztem le Modzmanasvilit, de most volt a legfontosabb. A 2012-es Eb-ezüst és az olimpiai kvalifikáció óta ez az első nagyobb sikerem, már nagyon vártam rá” – fogalmazott Ligeti Dániel.

A 74 kg-ban a 21 éves Nagy Mihály első meccsén, a nyolcaddöntőben technikai tussal veszített az ukrán Oleh Bilocerkivszkivel szemben, s kiesett. A női 55 kg-ban a tavaly vb- és Eb-bronzot szerzett Barka Emese a nyolc közé jutásért három remekbe szabott csípődobással technikai tussal (12-0) nyert a vb-ezüstéremmel rendelkező fehérorosz Zalina Szidakova ellen, a következő meccsén azonban 13-7-re kikapott a francia Aureliet Basset-től. S mivel legyőzője az elődöntőben veszített, a Vasas versenyzője nem javíthatott a vigaszágon.

Pénteken a szabadfogásúaknál 70 és 86, a nőknél 63 és 75 kg-ban rendeznek versenyeket. A magyar színeket Gulyás Zsombor (70), a tavaly vb-bronzérmes Veréb István (86), valamint Sleisz Gabriella (63) és Németh Zsanett (75) képviseli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.