Lőrincz Tamás és Bácsi Péter újra Európa csúcsán

Birkózóink közül az olimpiai 2. Lőrincz 2006 és 2013, Bácsi pedig 2008 után szerzett megint Eb-aranyérmet.

Deák Zsigmond
2014. 04. 06. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar birkózók Eb-küldöttségének nagy része állampolgári kötelességét komolyan véve a finnországi Európa-bajnokság utolsó versenynapjának reggelén elment szavazni hazánk helsinki konzulátusára. Akik viszont szőnyegre léptek, ehelyett a győzelmekkel öregbítették hírnevünket. Közülük a 66 kilóban olimpiai ezüstérmes és kétszeres kontinensbajnok Lőrincz Tamás ezúttal a fogyasztás nyűgétől megszabadulva 71 kg-ban indult. Itt előbb a szerb Makszimoviccsal játszadozott el, aztán 0-3-ról fordítva két vállra fektette a román Puscasut, majd mindössze 16(!) másodperc alatt technikai tusig hajigálta a fehérorosz Gyemjatovicsot. Ekkor már felállva tapsolt a vantaai Trio Areena közönsége, mármint akik nem maradtak le a villámdiadalról. Lőrincz a döntőért azzal az orosz Labazanovval találkozott, aki kiverte örök riválisát, a vb-2., olimpiai 3. grúz Chadaját, de az „új hús” sem állhatott meg előtte (3-0).

Az esti programot is a ceglédi klasszis kezdte a hatalmas tehetségnek számító azeri Raszul Dzsunajev ellen. A nemzetközi szövetség egyik alkalmazottja állítása szerint egész nap ezt a meccset várta, mint az Eb kiemelkedő derbijét. Ehhez képest Lőrincz kemény állásharc után a második menetben megpörgette, majd két vállra fektette riválisát: „Nagyon kemény volt az azeri, vigyáznom kellett, ezt tudtam, mert a londoni olimpia előtt kis híján legyőzött. Ám most, amikor megpörgettem és hídba került, már tudtam, hogy ebből nem jön ki” – értékelt a 2006 és 2013 után immár harmadik Eb-diadalát aratott kiválóság.

S ha egy üzlet beindul! Lőrincz mellett Bácsi Péter sem fogyasztott le eredeti, olimpiai súlycsoportjára, s ezúttal a 80 kilósok között szerepelt, méghozzá kiválóan. Ihletett formában robogott át az ágán. A szerb Balót, a svéd Berget és a grúz Cirakidzét is technikai tussal verte, a cseh Omarovot ,,csak\" 7-0-ra, s még pontot sem csináltak ellene. Talán kevesen gondolták, hogy a döntőben a kétszeres világbajnok Selcuk Cebi hasonlóan jár, pedig így történt. A 2008-ban még 74 kg-ban Eb-győztes és olimpiai ötödik, de a közelmúltban több súlyos sérülése sújtotta honfitársunk 1-0-ra nyert, újabb szép sikert szerezve magának és klubjának, a Ferencvárosnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.