Madridi bosszúvágy a Bayern és Guardiola ellen

Ronaldo két éve sorsdöntő büntetőt rontott a Bayern ellen, szerdán beállíthatja Messiék BL-gólrekordját.

Ch. Gáll András
2014. 04. 23. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Mourinho ritkán térdepel, de a két évvel ezelőtti Real–Bayern elődöntő büntetőpárbajában megtette. Mert őt és csapatát is térdre kényszerítette, hogy előbb a rendes játékidőben duplázó Ronaldo, majd Kaká és Sergio Ramos is tizenegyest rontott, a bajorok pedig köszönték, és bemasíroztak a fináléba. Mourinho azóta már továbbállt Madridból – épp e fiaskó adta meg neki a kezdőlökést –, Ronaldo azonban maradt, sőt, sérüléséből visszatérve bizonyára elégtételre készül. Egy évvel korábban, 2011 tavaszán ráadásul ugyancsak az elődöntőben vérzett el a Real, méghozzá a Barcelona ellenében, amelyet akkor Guardiola dirigált.

Elképesztő adatokat biflázhatunk, egészen onnan, hogy a kilencszeres BEK-, illetve BL-győztes az ötszörös első címvédőt fogadja, odáig, hogy a titánok harcában 20 összecsapásból 2 döntetlen mellett 11 bajor és 7 spanyol győzelem született; Madridban tízből hétszer, így a legutóbbi négy alkalommal a hazaiak nyertek, a Bayern számára 2001-ben termett babér. Az öt kupaelődöntőből négyet a Bayern élt túl, és csak egyet, a 2000-est a Real, az egyéb párviadalokat is tekintve 5-4-re vezet a mai vendég. A „királyi gárda” a Bernabéuban 17 meccses BL-veretlenségi sorozatnál jár – legutóbb 2011 áprilisában a Barcelona távozott győztesen, még Guardiolával –, de a Bayern is hét BL-derbit nyert idegenben zsinórban, mielőtt a negyeddöntőben Manchesterben 1-1-re ment a Uniteddal.

Válogatott szinten más tónusúak az emlékek. Casillas, Ramos és Alonso a 2008-as Eb-döntőjében tagja volt az 1-0-ás diadalt elért csapatnak, miközben a másik oldalon Lahm és Schweinsteiger szomorkodott, a 2010-es, szintén 1-0-ás vb-elődöntőben pedig a fenti öt játékos mellett már Neuer, Boateng, Kroos és Khedira is pályára lépett Dél-Afrikában.

Mindez persze a múlt, a jelen az, hogy a friss spanyol kupagyőztes és a toronymagas Bundesliga-bajnok feszül egymásnak, Ronaldo pedig mindössze egy gólnyira áll attól, hogy megdöntse Messi és Van Nistelrooy egy szezonban elért 14 gólos BL-rekordját. De pontosan tudja, hogy ilyen magasságban a pillanatnyi forma, a tizedmásodperc rezdülése dönt, a bajorok puszta látványa ezt még inkább eszébe juttathatja. Hisz két esztendeje, a bevezetőben idézett elődöntő rendes játékidejében sorozatban 25. büntetőjét értékesítette, majd jött a tizenegyespárbaj, amikor a jobb alsóba helyezett labdáját elcsípte Neuer. Az ezernyi izgalmas kérdés egyike ezért úgy szól: szerdán vajon odaállna-e a mészponthoz?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.