Majdnem a gyúró vívott a magyar kardcsapatban

Sérülések nehezítik férfikardozóink dolgát, akik Athénből egyből Chicagóba utaztak a következő világkupára.

FT
2014. 04. 28. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Vívó Szövetség beszámolója alapján igen hektikus napot zárt vasárnap a magyar férfi-kardválogatott az athéni csapat-világkupaversenyen. Előbb Szilágyi Áron (nyitó képünkön) sérült meg könnyebben, majd Szatmári András komolyabban. Az együttes három értékes győzelem mellett a negyeddöntőben az olaszoktól kapott ki, végül a körülményekhez képest dicséretes ötödik helyen zárt.

A csapatversenyben együttesünk a tizenhat között Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron összeállításban lépett pástra az igen erős francia válogatott ellen. Szilágyi az első asszójában, 9-7-es vezetésnél kapott a bokájához, olimpiai bajnokunkat, aki előző nap szenzációs vívással nyerte meg az egyéni versenyt, tíz percig ápolták. Szerencsére klasszisunk esetében nem tűnt komolynak a baj, tudta folytatni az összecsapást. Az utolsó körben viszont ennél rosszabbul járt Szatmári András. Neki is a bokája fordult ki, itt viszont nagyobb volt a gond. Csakhogy addigra már Somlai Béla fegyvernemi vezetőedző kihasználta cserelehetőségét, Decsi Tamás helyére jött be Gémesi Csanád, így Szatmári gyakorlatilag fél lábon fejezte be az asszóját, s a nap folyamán már nem volt hadra fogható. Az utolsó csörtét aztán Szilágyi magabiztosan hozta, így 45-41 lett a vége.

Együttesünk a folytatásban 45-42-re kikapott az olaszoktól, majd 45-39-re verte a románokat, 45-40-re pedig az Egyesült Államok csapatát, így az ötödik helyen zárt. Szilágyiék hétfőn Athénből egyenesen Chicagóba repültek, a soron következő világkupára.

Somlai Béla a következőképpen értékelte a vasárnapi teljesítményt: „Akadt olyan pillanat, amikor az is felvetődött, hogy Navarrete József válogatott edző és Bodnár József gyúró áll be a csapatba Szatmári András komolyabban megsérült, Szilágyi Áron és Decsi Tamás könnyebben, ennek függvényében dicsérhető a válogatott az ötödik helyért. A franciákat most már többedszer sikerült legyőznünk, remélem, lassan megszokják Az olaszokkal szemben viszont mi állunk hasonlóképpen. Szerettem volna Szatmári Andrissal bizonyos taktikai variációkat kipróbálni velük szemben, most ez is elmaradt. Áron így is majdnem fordítani tudott a végén, de túl nagy volt a hátránya. A helyosztókon sem volt egyszerű dolgunk, a románok ellen Csanád, az amerikaiakkal szemben Tomi hozott fontos asszót fontos pillanatban, még egyszer mondom, értékes ez az ötödik helyezés. Chicagóban jöhet az újabb világkupa-állomás, a helyszínen lesz edzéslehetőségünk, és akklimatizálódni is tudunk. No meg remélem, a sérültjeink is felépülnek.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.