Megcélozza a világszövetség élét a magyar elnök

A Magyar Birkózó Szövetség első embere pályázna a nemzetközi szövetség elnöki posztjára.

D.Zs.
2014. 04. 10. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedüs Csaba az MBSZ csütörtöki sajtótájékoztatóján a közelgő, szeptemberi FILA-tisztújításról elmondta, hogy elnököt választ a szövetség, s június 6-áig lehet beadni a jelöléseket. Jelezte, komolyan gondolkodik azon, hogy pályázzon a tisztségre, ám addig még két hónap van, így alaposan át tudja gondolni mindezt.

A magyar szövetség közeljövőre vonatkozó feladataival és terveivel kapcsolatban kiderült: hazánk 2016-ban szeretne olimpiai kvalifikációs versenyt rendezni, s Hegedüs bízik benne, hogy egyebek között a tavalyi világbajnokság sikeres megrendezése segíti majd a kandidálást, ugyanakkor jelezte, biztosan óriási lesz a konkurencia.

Lőrincz Tamás és Bácsi Péter, a vasárnap zárult birkózó-Európa-bajnokság magyar aranyérmesei egyaránt szerencsésnek nevezték, hogy a súlycsoportváltozások révén nem kell egy évben többször is komoly fogyasztáson átesniük, s bíznak benne, ez segít majd nekik abban, hogy a szeptemberi vb-n és majd a 2016-os olimpián is jól tudjanak szerepelni ötkarikás-kategóriájukban.

A vantaai kontinensviadalon Lőrincz a kötöttfogásúak 71, Bácsi pedig 80 kilogrammos súlycsoportjában diadalmaskodott, a vb-n mindkettejük esetében az a terv, hogy eredeti kategóriájukban, 66, illetve 75 kilogrammban indulnak.

„Valóban szerencsés, hogy 80 kilós súlycsoportot is kiírtak, persze az lenne a legjobb, ha ez lenne az olimpiai kategória, de az mindenképpen segítség, hogy csak egyszer kell egy évben befogyasztani a 75-be. Többször nekem már biztosan nem lenne jó” – mondta a kétszeres Európa-bajnok Bácsi, utalva arra, hogy májusban már 31 éves lesz.

A ferencvárosi kiválósághoz hasonlóan az olimpiai ezüstérmes, vasárnap harmadik Eb-címét begyűjtő Lőrincz Tamás is azt emelte ki, hogy a köztes súlycsoport bevezetésével nem kell majd évente sűrűn fogyasztania, s ez segíthet abban, hogy őszre ne fáradjon el. „Nem is fizikálisan voltam rossz állapotban, hanem szellemileg fáradtam el az év második felére. A világbajnokságokon ezért csináltam rendszeresen olyan hibákat, melyeket tavasszal vagy akár nyáron nem követtem el” – nyilatkozta a 27 éves ceglédi sportoló.

Az Eb-n mindkét versenyző nagyon magabiztos teljesítménnyel menetelt el az aranyéremig, Bácsi 35-0-s pontarányt produkált, Lőrincz pedig 26-3-ast, két kétvállas diadallal fűszerezve. Mint Lőrincz elmondta, amikor ilyen formában versenyeznek, akkor magától megy minden a szőnyegen. „Nagyon jó volna, ha így menne mindig, de azt gondolom, hogy akkor nevezhető valaki igazi világklasszisnak, ha akkor is tud nyerni, ha rosszabb napja van, és nehezebben mennek a dolgok” – fogalmazott.

A sportoló legkiemelkedőbb vantaai meccsét, a fehérorosz Alekszandr Dzemjanovics elleni, 16 másodperc alatt zárult negyeddöntőjét is felelevenítette. „Valószínűleg nem ismert engem, mert rögtön kinyúlt balra, és rám dőlt, mintha edzésen lennénk, aztán eldobtam, erre teljesen megzavarodott. Még egyszer megcsinálta ugyanazt, azt hittem, viccel, lent meg olyan magas parterhelyzetbe emelkedett, amilyenbe finoman fogalmazva nem illik.”

Idén júliusban főiskolai birkózó-vb-t rendeznek Pécsen. A sorozattal kapcsolatban kiderült, hogy a szövetség a szakmai hátteret biztosítja a szervezőknek, s a szakvezetés azt tervezi, hogy minden olyan felnőtt válogatott részt vesz majd a versenyen, aki főiskolára vagy egyetemre jár, és nem esik a korhatáron kívül. Így például Lőrincz Tamás valószínűleg szőnyegre lép, Bácsi viszont már túlkorosnak számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.