Megvédte címét a magyar világbajnok vitorlázó

Vadnai Jonatán aranya mellett Érdi Mária bronzérmet szerzett a korosztályos vb-n a Byte hajóosztályban.

Deák
2014. 04. 28. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 13 futamos világbajnokságon végig fújt a Garda-tavon szokásos 10-15 csomós szél, s Vadnai Jonatán címvédőként egy pillanatra sem adott esélyt ellenfeleinek. A 21 nemzet 36 hajóját felvonultató mezőnyben nyolc futamot megnyert, és az utolsó napi kettőn már rajthoz sem kellett állnia. „Nagyon fontos volt mindig a jó rajt. Általában öten-hatan voltunk, akik az első cirkálószakaszon kibújtunk a mezőnyből. Hátszélben viszont közülük is én lettem a leggyorsabb, ott extra sebességem volt, és így könnyen nyertem futamokat.” – mondta Vadnai Jonatán a versenyről.

 

Érdi Mária a 18 nemzet 27 versenyzőjét felsorakoztató női mezőnyben bronzérmes lett két holland lány, Odile Van Aanholt és Mirthe Akkerman mögött. Az augusztusi ifjúsági olimpián 19 nemzet versenyzői vesznek majd részt, így ott csak az egyikük lehet majd az ellenfele. Tizenhat éves honfitársnőnk 2013 nyarán alig több, mint egy év versenyzés után a balatonfüredi Laser Worldsön robbant be a világ élvonalába, amikor ötödik lett Laser 4.7 osztályban. Nyáron világbajnoki címet, majd ősszel Európa-bajnoki ezüstöt szerzett a Byte CII osztályban. Idén már elsősorban az olimpiai Laser Radial osztályban versenyez. Április elején, élete első Világkupa-versenyén a felnőtt olimpiai mezőnyben Arany csoportba került, és megnyerte az utolsó futamot. Az idei ifjúsági mellett a 2016-os riói olimpiai részvételre is hajt, hiszen szeptemberben a spanyolországi Santanderben rajthoz áll az ötkarikás kvalifikációs világbajnokságon.

 

 

Vadnai Jonatán is 16 éves, szintén tehetséges vitorlázó bátyjával, Benjáminnal együtt edz és halad előre. 2012-ben nyert először korosztályos Európa-bajnokságot Laser 4.7 osztályban. 2013-ban világ-, és Európa-bajnoki aranyérmes, az idősebbek között ezüstérmes volt. Az ifjúsági olimpiai Byte CII világbajnoka lett Newportban 2013-ban. Idén már Laser Radialban versenyezve a világbajnokságon U17-es korosztályban bronzérmet szerzett, U19-ben 5. lett. Április elején Európa-kupaversenyen 20 nemzet 184 hajója között lett negyedik.

Mindketten csak alkalmilag edzenek és versenyeznek Byte CII. típusú hajóval, mivel ez az ifjúsági olimpia versenyosztálya. Amelynek így is a közvetlen világelitjéhez tartoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.