Minden magyart lebirkóztak az Eb-n

A világbajnok Sastin Marianna sem jutott éremközelbe Vantaaban, a negyeddöntőben az utolsó pont döntött finn ellenfele javára.

FT
2014. 04. 01. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Helsinkivel szomszédos Vantaaban – ahol a főváros nemzetközi repülőtere is található – kedden a férfiszabadfogás 65 és 97 kilogrammos, valamint a női 48 és 58 kilogrammos súlycsoport küzdelmeivel indult az Eb, és Szmik Attila (97), Sastin Marianna (58) és Dénes Mercédesz (48) is győzelemmel kezdett.

A tavalyi, budapesti világbajnokságon 59 kilogrammban aranyérmes, de a súlycsoportváltozások miatt egy plusz kilót még fogyni kényszerült Sastin (nyitóképünkön) a nyolc közé jutásért a spanyol Karima Sánchez Ramist két vállra fektette. Ezután azonban váratlanul kikapott a háromszoros junior-Eb-aranyérmes finn Petra Ollitól; a mérkőzés 2-2-re végződött, a hazai versenyző azzal nyert, hogy ő érte el az utolsó pontot. A döntőbe jutásért aztán világbajnokunk kikapott, így nem folytathatta a vigaszágon, hogy legalább a bronzérmet megszerezze.

Dénes Mercédesznek a 16 közé jutásért is birkóznia kellett, szlovák ellenfelén technikai tussal jutott túl, majd kétvállas győzelmet aratott a török Sümeyya Sezer felett, akitől a tavalyi kontinensviadalon kikapott. Az sajnos papírforma volt, hogy a nyolc között nem bírt az olimpiai ezüst- és bronzéremmel, valamint vb-aranyal is rendelkező azeri Mariya Stadnikkal (vereség technikai tussal), majd a vigaszágon az oroszok junior-világ- és -Európa-bajnokával, Nagyezsda Fjodorovával szemben is alulmaradt (vereség két vállal).

A férfiaknál Szmik Attila a 16 közé jutásért albán versenyzőt vert, ezután egy spanyolon is túljutott, ám az elődöntőbe kerülésért a 2012-es Európa-bajnok orosz Abduszalam Gagyiszov már túlságosan kemény dió volt számára (1-8). Mivel legyőzője döntős lett, Szmik a német William Harth ellen javíthatott volna, de nem tudott (1-3). A 65 kilogrammban Lukács Norbert a 16 között kikapott a török Servet Coskuntól (2-10), aki bejutott a döntőbe, így Lukácsnak sem ért egyből véget az Eb. Kisvártatva azonban igen, mert a vigaszágon rögtön az első körben a szlovák Mykola Bolotnjuk is legyőzte (0-9).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.