Mourinho mint Piszkos Fred: kavarja, nem kavarja?

A portugál mester ködösít, miközben a Chelsea sérültjei meggyógyulhatnak a BL-visszavágóra.

Deák Zsigmond
2014. 04. 30. 2:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kavarja ez, vagy nem kavarja? – tette fel a kérdést Rejtő Jenő regényeiben Fülig Jimmy Piszkos Fredre utalva, s most mi fogalmazhatjuk meg hasonló kételyeinket José Mourinhóval kapcsolatban. A Chelsea portugál sztártrénere egyrészt a taktika, másrészt a lelki felkészítés nagymestere, amit a közelmúltban is bizonyított. Bunkertaktikával értékes 0–0-ra vezette a londoniakat Madridban, az Atlético elleni BL-elődöntőn, majd a hét végén minden terhet levéve játékosairól, szóban feladta, igazából azonban 2–0-ra megnyerte csapatával a Liverpool elleni bajnoki derbit.

Most, a spanyolok elleni mai visszavágó előtt fennen hirdeti, hogy bízik 41 éves ausztrál cserekapusában, Schwarzerben, aki az első meccsen megsérült Cech helyett állt be, miközben külföldi sajtóinformációk szerint a cseh klasszis már teljes értékű edzésmunkát tudott végezni. Mivel Terry, Hazard és Eto’o is gyógyultnak nyilvánítható, a jelek szerint „csak” Lampard és Mikel hiányzik majd az alapösszetételből sárga lapos eltiltás miatt.

A másik oldalon a csapatkapitány Gabi nem játszhat majd hasonló okok miatt. A madridiak becsvágyát nélküle is növelheti, hogy az Atlético négy évtized után játszhat megint európai kupadöntőt (az 1974-es BEK-fináléban 1-1 után megismételt meccsen 4-0-ra kikapott a Bayern Münchentől), ha túljut ezen az akadályon. A Portóval és az Internazionaléval is BL-győztes Mourinho viszont még adós az igazán kiugró nemzetközi sikerrel a londoni kékeknél, akik nélküle nyertek 2012-ben BL-t, 2013-ban pedig Európa-ligát.

„A Chelsea egy igazi nagycsapat, amely ellen nagyon nehéz lesz diadalt aratni” – dicsérte az angol vendéglátókat Diego Simeone, a spanyol gárda argentin vezetőedzője. Raul García ugyanakkor saját erényeiket sorolva leszögezte, hogy magas színvonalon képesek futballozni idegenben is, és nem véletlenül maradtak veretlenek utóbbi 14 mérkőzésükön. „Bízom benne, Londonban kiharcoljuk a lehetőséget, hogy klubtörténelmet írjunk. A szívünket is kitesszük a visszavágón” – ígérte az Atlético középpályása.

Ám a statisztika inkább a Chelsea mellett szól, hiszen a spanyolok ellen vívott legutóbbi 16 BL-meccse közül hatot megnyert, tíz pedig döntetlenre végződött azt követően, hogy 2006-ban kikapott a Barcelonától. Persze vigyázni kell, maradhat a kiváló mérleg, de a madridiaknak is jó lehet egy remi, ha születik gól

BL-elődöntő, visszavágó (1. mérkőzés: 0-0): Chelsea–Atlético Madrid (20.45, tv: Digisport1).

A másik ágon a Real Madrid kedden 4-0-ra győzött Münchenben, és 5-0-s összesítéssel verte ki a Bayernt. A találkozóról itt, a visszhangokról itt és itt számoltunk be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.