Öldöklő harc a dobogóért és a nemzetközi porondért

Hat fordulóval a labdarúgó NB I. vége előtt csak az tűnik biztosnak, hogy az egyik kieső a Kaposvár lesz.

Schleinig Ádám
2014. 04. 17. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt pont az előnye a Debrecennek a 24. forduló után a Győr előtt, s ez a hátralévő ellenfelek tekintetében – közülük a legjobb pozícióban a 8. helyen tanyázó Honvéd áll – tetemesnek tűnik. Hiába tehát az ETO hasonlóan könnyűnek tűnő sorsolása, a Rába-partiaknak nem elég csupán minden meccsüket megnyerni, az éllovas pontvesztései nélkül nem fog tudni előbbre lépni. Egyébiránt nem jellemző idehaza az ilyesfajta fordulat, a közelmúltban mindössze 2009-ben láthattunk hasonlót, amikor az Újpest 3 pontos fórból 9 egységnyi hátrányt halmozott fel az utolsó 6 meccse alatt a Debrecennel szemben (2010-ben is történt helycsere, de ekkor a Videoton és a Debrecen végig fej-fej mellett haladt).

Nem árt azonban a Győrnek hátrafelé is tekintenie, ugyanis 5 ponttal van csak kevesebbje a 4-5-6. helyen álló Videoton, FTC, DVTK triónak, és csak hárommal előzi meg a Haladást. Ilyen bevezető után felesleges említeni, hogy a dobogós helyekért várható a legnagyobb tűzijáték.

A Szombathely még közvetlen riválisai közül a Diósgyőrrel (idegenben) és az FTC-vel (otthon) találkozik, valamint a bent maradásért harcoló Kaposvár (i), Mezőkövesd (o), Paks (o) hármassal is mérkőzik a Pécsen (i) kívül. Ha ezek közül legalább 12 pontot tud szerezni, aligha csúszik le a dobogóról.

A Videoton zsinórban háromszor lép idegenben pályára, igaz, az első hatból már csak a DVTK lesz az ellenfele. Persze nem biztos, hogy hátrány a vendégszereplés a Vidinek, hisz november 8. óta nem sikerült győznie a Sóstói stadionban. Sokkal nagyobb kérdés Fehérváron, hogy magára talál-e a csapat, illetve kihúzza-e a szezont a nyilatkozataival állandó beszédtémát szolgáltató portugál tréner, José Gomes.

Úgy tűnik, rálépett a győzelmi útra a Ferencváros, amely egymás után háromszor győzött, s így már csak két pontra van a hőn áhított harmadik helytől. Azonban az elmúlt években nem látott menetelés kellene ahhoz, hogy valóban felléphessen a dobogóra, ugyanis szombathelyi és kispesti vendégségben ritkán győz a zöld-fehér csapat, a két vereség pedig nem biztos, hogy beleférne számukra.

A Diósgyőrre várnak a legrázósabbnak tűnő mérkőzések, hisz az első hatból a Haladással (o), a Fradival (i) és a Videotonnal (i) is ki-ki meccset vív. Ráadásul tavasszal meglehetősen rapszodikusan szerepel, ezek okán a papírforma szerint lemaradnak Európáról a borsodiak.

A kiesés egyik fő várományosa a Kaposvár, melynek helyzete szinte reménytelen, a másik pozíció elkerüléséért pedig háromszereplős csata dúl: az MTK, a Mezőkövesd, vagy a Paks közül kerül ki a másik búcsúzó. Az MTK menekülése sikeresnek tűnik, két győzelmével 4 pontra távolodott a 15. helytől, ráadásul a hátralévő összecsapásain a Puskás Akadémiát és a Mezőkövesdet is fogadja, a tabella szerinti legjobb ellenfele pedig a 8. Honvéd lesz.

A Mezőkövesd és a Paks vélhetően nem sok pontot fog már szerezni, hisz szinte valamennyi ellenfelük a dobogóért küzd. Előbbi egyedül a tavasszal meglehetősen jó formát mutató Pécs (i), míg utóbbi a Kecskemét (o) és a Pápa (o) ellen reménykedhet jogosan a pontszerzésben. A Mezőkövesd mellett szól az a mutató, miszerint utoljára 2007-ben esett meg, hogy nem az a két csapat zuhant a másodosztályba, amelyik 6 fordulóval a zárás előtt is kiesőnek számított. Könnyen lehet ennek tükrében, hogy amelyik brigád csak egyszer győzni tud, jövőre is első osztályúnak vallhatja magát.

De persze mindenki jól tudja (és az edzők, játékosok, vezetők rendre hangoztatják is), amíg a vonalat nem húzzák meg, a sportban bármi megtörténhet

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.