Orbánnak is megköszönte Duchatelet

Az újpesti tulaj tényfeltáró sajtótájékoztatója hipergyorsra sikeredett. Játékjogot nem, pénzt viszont „letétbe helyezett” a megszűnt kft. számláján.

Gabay Balázs
2014. 04. 01. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ami nem öl meg, az megerősít – kezdte széles mosollyal az arcán Roderick Duchatelet keddi sajtótájékoztatóját. A belga tulajdonos könnyei felszáradtak, ráncai kisimultak. Verőfényes időben jelenthette be: új korszak kezdődött el Újpesten. Az adóssághegy a múlté, a csapat új néven (Újpest 1885 Kft.) folytathatja az NB I-ben.

Mindehhez, mint Duchatelet hangsúlyozta, kellett az MLSZ és az Újpest FC munkatársainak odaadása, no meg a többi első osztályú klub támogatása is – itt George F. Hemingwaynek és Kubatov Gábornak is hálát rebegett. Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Vályi-Nagy Vilmos, Wintermantel Zsolt sem maradt ki a sorból: a belga jóformán csak Michel Platininek és a pápának nem mondott köszönetet.

A tulajdonos elmondta, úgy tudott kimenekülni a csapdahelyzetből, hogy megállapodott a vagyonfelügyelővel arról: befizet egy komolyabb összeget – erről nem volt hajlandó beszélni – egy számlára, melyből, ha a bíróság úgy dönt, ki lehet elégíteni a korábbi hitelezők követeléseit. Miután az Újpest a közel félmilliárdos, még le nem járt köztartozás törlesztésére is kötelezettséget vállalt, a pénzügyi terhek lassan tényleg elillannak a IV. kerületből.

Visontai Károly az MNO-nak kifejtette: a pénteken elindult felszámolástól kezdve 40 nap áll rendelkezésre a korábbi hitelezők – például a korábbi tulajdonos, Tolnai Sándor – számára, hogy jelezzék, mennyi pénzt követelnek az Újpesttől. A botrány kirobbanása óta egyébként több offshore cég is elállt ezektől az igényektől, így nem lenne meglepő, ha végül nem maradna egyetlen vállalat sem, aki a lilák pénzére hajtana. Május közepéig minden eldől. Ha nem lesz benyújtott követelés, az Újpest erkölcsileg is győzedelmeskedhet, a belga tulaj pedig visszakaphatja a most befizetett tételt.

Duchatelet kérdésre válaszolva közölte, ha a korábban a klubot beperlő Rajczi Péter és Szabó Bence nyer másodfokon, természetesen ki kell fizetni őket. A nemzetközi kupaindulásról – klublicenccsere esetén három évig nem játszhat európai kupameccset a csapat – annyit mondott, az UEFA dönt az ügyben, a lilák mindenesetre fellebbeztek. Ez azért lehet fontos, mert az Újpest bejutott a legjobb négy közé a Magyar Kupában. Ha elverekedné magát a döntőig, de kikapna, még akkor sincs minden remény veszve, hiszen ha a Debrecen behúzza a bajnoki címet, és esetleg a kupát is megnyeri, egy nemzetközi indulási hely felszabadul.

Muszbek Mihály hétfőn arról beszélt a Digi Sport egyik műsorában, hogy Duchatelet vélhetőleg az Újpest játékosai játékjogának letétbe helyezésével próbálhat meg vagyonra szert tenni, amiből fedezhetné esetlegesen a pénzügyi követeléseket. Duchatelet jelezte, ez nem igaz, nem is volt szó ilyen megoldásról.

A tulaj arra a kérdésre, hogy miért pont a legnagyobb baj közepette nyert több meccset az Újpest, és amikor eldőlt a túlélés, kikapott a Haladástól, a koncentrációra hivatkozott: szerinte megkönnyebbült, picit kiengedett a csapat. A korábbi meccseken viszont dicséret illeti őket, mert a lelküket is kitették a pályára.

– Jó meccsünk lesz pénteken, amit meg fogunk nyerni. Utána pedig jöhet a kupagyőzelem! – hangolt immár a Fradi elleni derbire Duchatelet, aki azzal zárta sajtótájékoztatóját, hogy reméli, csapata a bajnokság első feléig robog majd a szezonzárásra.

Ha olyan játékosok érkeznek Újpestre, mint korábban, akkor ez biztosan nem fog bekövetkezni, mostantól viszont a tulaj nem takarózhat azzal, hogy a keret megerősítése helyett adósságtörlesztésre kell költenie.

Az azóta már megszűnt Újpest FC-hez felszámolási kérelmek miatt korábban kirendelt vagyonfelügyelő március 27-én megadta az engedélyt, hogy a klublicencet apportálják egy új kft.-be, így az MLSZ versenybizottsága határozatot hozott, hogy az Újpest új sportvállalkozásban folytathatja szereplését az NB I.-ben. Pár órával a döntést követően, péntek reggel a Fővárosi Törvényszék elindította a felszámolást az Újpest FC Kft. ellen, a futballcsapat így az Újpest 1885 Kft.-ben folytathatja a küzdelmeket a bajnokságban.

Mint korábban többször is írtunk róla, az Újpest FC Kft. ellen közel tíz cég kért felszámolást. A hitelezők néhány százmilliós, Roderick Duchatelet néhány milliárdos adósságtételről beszélt. Utóbbi vitatja a tartozás jogosságát, és állítja, 2011-es érkezése óta a korábbi tulajdonosokhoz köthető offshore cégek hálója ejtette foglyul, és söprögetett ki a volt ügyvezető segítségével iszonyatos pénzeket a klub számlájáról.

Az Újpest kálváriájáról bővebben itt olvashat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.