Pep mindent magára vállal, nem a tiki-taka a bűnös

Pep Guardiola, a BL-elődöntőben csúfosan elbukó Bayern edzője mindenért magára vállalja a felelősséget.

Ch. Gáll András
2014. 04. 30. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van az úgy, hogy a vesztes nyilatkozata sokkal izgalmasabb, mint a győztesé. Így van ez most is, a Bayern München–Real Madrid (0-4) Bajnokok Ligája-elődöntőjének a visszavágója után. Lássuk, mit mondott Pep Guardiola, a bajorok katalán edzője. (Érdemes figyelni a videót, a mester öt nyelven – németül, angolul, spanyolul, katalánul és olaszul – válaszolt az újságírók kérdéseire, habár a németbe néhányszor belezavarodott.)

– Miben hibázott?
– Több taktikai kérdésben is hibáztam, ez az én felelősségem. Ha egy csapatnak nem megy, és az ellenfél roppant erős, ilyesmi előfordul. Nagyon csalódott vagyok.

– Jobb volt a Madrid?
– Gratulálok a Real Madridnak, megérdemelten jutott a döntőbe. Különösen az első félidei játékával. Nehéz este ez nekem és a játékosaimnak is, akikre mindennek ellenére büszke vagyok. Nagyon sokáig birtokolni tudták a labdát, hosszú időszakokon át. A vereség oka nem a labdabirtoklás volt, hiszen a futballt labdával játsszák, s minden más csak utána következik, ha már nálunk van a labda. Ha neked kell nyomoznod a labdát, ha futnod kell utána, nincsenek opcióid. De ma rosszul játszottunk.

– Hogyan tovább? Marad Münchenben?
– Eszem ágában sincs lezárni müncheni munkámat. Amit tavaly Jupp Heynckes elért a csapattal, a triplázás, nos, annak megismétlése roppant nehéz  feladat lett volna. Nem, nem vagyok fáradt, és nem is akarok elmenni innen. Ennek a csapatnak mindent meg kell nyernie ahhoz, hogy a nép elégedett legyen, és néha ez nem sikerül. Most is érzem a csalódottságot, amiért nem tudtunk jól futballozni.

– Mivel tudja vigasztalni a szurkolókat?
– Hogyha úgy nyerünk bajnokságot, hogy az előző évben nem nyertünk semmit, akkor az csodálatos eredmény. De tavaly mindent megnyert a csapat. Tudtuk, hogy ezt nem lehet felülmúlni, legfeljebb megismételni. Most nem sikerült, de ilyen a sport. Ma egy olyan csapattal találtuk szembe magunkat, amely jobb volt, mint mi. Továbbra is az a véleményem, hogy jó Bajnokok Ligája-menetelésünk volt, de ma a Real Madrid az első félidőben – a játékosai minőségének köszönhetően – fölénk kerekedett. Kaptam már egy-két csapást az életben, de ez egyike a legkeményebbeknek...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.