Pótáék vért izzadtak a világbajnokságon

Női asztalitenisz-válogatottunk az első fordulóban 3-2-re verte az Egyesült Államokat Tokióban.

2014. 04. 28. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A huszonnégy csapatos bajnoki divízióban női csapatunk a legjobb tizenkettőbe készül, ehhez hatos csoportjában a fehérorosz, az ausztrál és az amerikai együttest kellene megelőznie, mert a házigazda Japán és Tajvan már jóval keményebb dió. Ám a nyitónapon az amerikaiak sem adták olcsón a bőrüket, a mieink vért izzadva nyertek 3-2-re úgy, hogy az utolsó párban Pergel Szandra is csak a döntő játszmában kerekedett felül ellenfelén. Sokat mondó az Egyesült Államok csapatának összeállítása: Prachi Jha, Lily Zhang, Crystal Wang – gyaníthatóan egyikük sem tud hosszú családfát felmutatni a tengeren túl

Női válogatottunk amúgy megfiatalított csapattal érkezett a vb-re, csak Póta Georgina és Pergel Szandra maradt a korábbi gárdából. Tóth Krisztina és Lovas Petra kiválásával két világbajnoki újonc került a keretbe Madarász Dóra és Ambrus Krisztina személyében. Csapatunk a legutóbbi négy világbajnokságon a hatodik, az ötödik, a hetedik, legutóbb 2012-ben Dortmundban tizenegyedik volt, most már utóbbi helyezés is bravúr lenne Téglás Péter együttesétől.

A férfiaknál az új kapitány, Pázsy Ferenc egy világbajnoki újonccal utazott a japán fővárosba, a tavaly még ifjúsági korú Lakatos Tamással. Mellette három rutinos játékos, Pattantyús Ádám, Jakab János és Kosiba Dániel kész a bevetésre. A dortmundi vb-n az együttesünk a 17. helyen végzett, ezzel megőrizte első osztálybeli tagságát, most is ez a célkitűzés. Férfi válogatottunk is egy csoportba került a házigazdával, s még a regnáló Európa-bajnok görögökkel, a hatodik helyen kiemelt portugálokkal, a franciákkal és a románokkal kell felvenni a versenyt. Hétfőn a portugálokkal nem sikerült, de még a 3-0-s vereségünk is papírforma.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló, nők, B csoport:

Magyarország–Egyesült Államok 3-2

Póta Georgina–Prachi Jha 3:0 (7, 4, 2)
Pergel Szandra–Lily Zhang 0:3 (-10, -9, -9)
Madarász Dóra–Crystal Wang 3:0 (6, 6, 9)
Póta–Zhang 2:3 (-8, 13, 7, -11, -3)
Pergel–Jha 3:2 (-9, 8, 5, -5, 9)

férfiak, C csoport:

Portugália–Magyarország 3-0

Marcos Freitas–Kosiba Dániel 3:0 (11, 7, 5)
Tiago Apolonia–Pattantyús Ádám 3:1 (11, 7, -9, 4)
Joao Monteiro–Jakab János 3:0 (6, 8, 4)

További eredmények: Franciaország–Románia 3-0, Görögország–Japán 3-2

A világbajnokságon körmérkőzések után a hatosok első helyezettjei egyből a negyeddöntőbe jutnak, míg a négy-négy második és harmadik rájátszásban dönti el, hogy mely négy csapat kerül még a legjobb nyolc közé. Onnantól kezdve kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A csoportok 4-6. helyezettjei a 13-24. helyért lépnek asztalhoz a torna második szakaszában.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.