Rámegy a gatyája a szurkolónak, ha londoni

Lassan a milliomosok szórakozása lesz a négy nagy ligában a meccsre járás. Egy Arsenal-jegy átlagban 70 euró.

Ch. Gáll András
2014. 04. 07. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Elconfidencial.com nevű spanyol honlap figyelemre méltó összeállítást készített a négy nagy európai futballbajnokság jegyárairól. És nézőtéri bevételeiről. Mindkét szempont alapján a Premier League a listavezető.

Olyannyira, hogy például Londonban meccsre járni kimondottan luxusnak számít. Az Arsenal hazai meccseire a jegyek átlagára az Emirates Stadiumban csaknem 70 euró, azaz több mint 21 000 forint, de a Stamford Bridge-re járni sem sokkal olcsóbb. A kétes értékű lista első hat helyezettje közül négy angol – a Manchester United a negyedik, a Tottenham a hatodik –, még az ár/érték arányt tekintve Liverpool-drukkernek éri meg a legjobban Angliában, mert az Anfield Roadon minőségi szórakozás jut osztályrészül a szurkolónak, angol mércével mérve potom árért, 44 euróért meccsenként.

Ha viszont az egész szezont vesszük alapul, akkor Chelsea-rajongónak lenni a legköltségesebb szórakozás, a Stamford Bridge-re csaknem 2000 euróba, azaz 600 000 forintba kerül egy bérlet. Nem semmi Amint az sejthető is volt, a józan Németországban a legemberibbek a jegyárak. A világ jelenlegi legjobb csapata, a Bayern München egy hazai bajnoki meccsére már 45 euróért be lehet menni!

Ilyen jegyárak mellett természetesen igen komoly jegybevétellel számolnak a nagy nyugati klubok. A pálmát a Manchester United viszi el éves szinten 127,3 millió eurós, csaknem 40 milliárd forintos jegybevétellel, a Vörös Ördögöket a Real Madrid és a Barcelona követi 119, illetve 117,6 millió euróval éves szinten.

Persze ennyi pénz csak akkor folyhat be a klubkasszába, ha rengetegen járnak ki a meccsekre, még a horribilis jegyárak ellenére is. És járnak is! Amint az köztudott, Európában – sőt, az egész világon – a Borussia Dortmund vezeti az átlagos nézőszám listáját, 79 893 nézővel mérkőzésenként. Ez gyakorlatilag százszázalékos kihasználtságot jelent a Signal Iduna Parkban, miként a második helyezett Manchester United 75 530 nézője az Old Traffordban. A Barcelona a harmadik 71 235-tel, de ez messze nem jelent telt házat, hiszen a Nou Campba több mint 95 000-en férnek be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.