Rióban a londoninál sokkal nagyobb csapatunk lehet

A Magyar Olimpiai Bizottság hétfői közgyűlésén elfogadták a felkészülés programját és irányelveit.

FT
2014. 04. 28. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azután, hogy a 2012-es londoni nyári ötkarikás játékokon 157 sportolónk indulhatott, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) úgy számol, két év múlva Rio de Janeiróban jóval népesebb lehet a csapatunk: ha minden sportágban a legoptimálisabban alakul számunkra a kvótaszerzés, akkor 211-232 magyar sportoló vehet részt a brazíliai világeseményen.

A közgyűlés döntött a nankingi II. nyári ifjúsági olimpiai játékokon való részvételről és csapatkijelölésről, valamint arról, hogy Magyarország ott lesz a 2015-ös bakui Európai Játékokon. A közgyűlés Czene Attilát, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnökét 111 igen és 2 nem szavazat mellett a MOB alelnökévé választotta. Módosították az alapszabályt is, melynek értelmében – Schmitt Pál javaslatára – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mindenkori magyar tagjai ezentúl nemcsak a MOB közgyűlésen és az elnökségben, hanem az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozatban is szavazati joggal rendelkeznek.

A tagság elfogadta az elnökség 2013. évi szakmai beszámolóját, a könyvvizsgálói és a felügyelőbizottsági jelentést, továbbá a MOB 2013. évi beszámolóját és annak közhasznúsági mellékletét. A könyvvizsgálói jelentés szerint a MOB 2013-ban összesen 9 milliárd 547 millió 462 forint bevételt könyvelhetett el, az alaptevékenységét 40 millió 249 ezer forint, míg a vállalkozói tevékenységét 192 ezer forint pozitív eredménnyel zárta.

„Sikeres téli olimpián vagyunk túl, ugyanakkor az előttünk álló feladatokról, nagy nemzetközi versenyeken való részvételekről is döntöttünk – értékelt Borkai Zsolt, a MOB elnöke (nyitó képünkön) a közgyűlés után. – Remélem, fiataljaink az ifjúság számára legnagyobb versenyen, a nankingi ifjúsági olimpián is sikeresek lesznek. Ezenkívül a különféle jelentések elfogadása is szükséges volt ahhoz, hogy tovább tudjunk működni.\"

Borkai Zsolt hangsúlyozta: a magyar állam a tavalyi évben kiemelkedő összeggel támogatta a magyar sportot. Hozzátette: 2014-ben is hasonló nagyságrendű összegből tudnak gazdálkodni, s a MOB egyik fő feladata továbbra is az, hogy odafigyeljen, a pénzek a szövetségeknél és az egyesületeknél megfelelően legyenek felhasználva annak érdekében, hogy a magyar sport minél sikeresebb legyen.  

Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy a magyar versenyzők az idei felnőtt világversenyeken eddig 63 olimpiai pontot szereztek az ötkarikás versenyszámokban.

A közgyűlésen MOB Érdemérmet vehetett át Tóth Krisztina hétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező, Bodnár András olimpiai bajnok vízilabdázó, Elek István, a Magyar Súlyemelő Szövetség társelnöke, a MOB tagja, Pham Ngoc Chu vietnami üzletember, a MOB-tagja, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökségi tagja, Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok vívó és Furkó Kálmán hétdanos karatemester. Posztumusz érdemérmet kapott Kolczonay Ernő olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.