Ronaldo és Ibrahimovic egyszemélyi döntések előtt?

Az aranylabdás portugál sztár a Real Madridot, a svéd csatárklasszis a PSG-t lőheti be a négy közé a BL-ben.

D.Zs.
2014. 04. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban nyolcszor találkozott egymással a BL-ben a Real Madrid és a Dortmund, s a mérleg a spanyolok felé billen (3 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség), 1998-as elődöntőbeli sikerük hazai meccse előtt még az egyik kapu is kidőlt a helyéből Ám az előző idényben egymás ellen a németek teljesítettek jobban, hiszen a csoportban a 2-1-es győzelem után 2-2-es döntetlent játszottak, majd a négy között belefért a 2-0-s idegenbeli zakó is a 4-1-es hazai diadal után. Azért ne feledjük, hogy a Bernabéu-stadionban eddig csak egyetlen német gárda, a Bayern München tudott győzni.

A királyi gárda hosszú veretlenségi szériáját két bajnoki fiaskóval – Barcelona, Sevilla – annullálta, s lecsúszott a dobogó aljára, de legutóbb a Rayo Vallecano 5-0-s kiütésével látszólag visszatért a helyes útra. A szurkolók azonban többet várnak, főképp az aranylabdás Cristiano Ronaldótól, s ennek hangot is adtak. Carlo Ancelotti vezetőedző erről így nyilatkozott: „Cristiano nem felejtette el a Rayo elleni füttykoncertet, de a teljesítményét ez nem befolyásolja, hiszen igazi profi, ugyanolyan motivált, mint bármikor.” A portugál sztár ebben a kiírásban 13-szor volt eredményes, a csoportkörben pedig 9-szer, ezzel BL-csúcsot állított fel. Most is ott lesz a gyepen, ellentétben például a térdsérülést szenvedett Marcelóval.

A szerdán kezdődő másik párharcnak nincs veretes BL-múltja, a Paris Saint-Germain és a Chelsea csak egyszer, a 2004–05-ös idény csoportkörében került össze. A londoniak edzője, José Mourinho 2004. szeptember 15-én épp Párizsban vezette csapatát először az európai kupaporondon, így örök és kellemes emlék számára a 3-0-s siker. A decemberi 0-0-s londoni meccs már nem osztott, nem szorzott, a Chelsea csoportelső, a PSG utolsó lett, s eleve akadt nála két jobb francia gárda: a Lyon és a Monaco.

Most viszont otthon nincs párja a Paris-nak: 13 pont előnnyel vezeti a Ligue 1 tabelláját, de Laurent Blanc vezetőedző szerint a BL más kávéház. „Hatékonyabbnak kell lennünk, mert jóval kevesebb lehetőségünk lesz, mint amihez a bajnokságban hozzászoktunk, magasabb szinten kell futballoznunk” – nyilatkozta a játékosként vb- és Eb-győztes 48 éves szakember. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a többieknek illene felnőniük Zlatan Ibrahimovichoz: a Puskás-díjas svéd csatár a szezonban 25 bajnoki és 10 BL-gólnál jár kilencmérkőzéses győzelmi szériát felmutató csapatában.

A Chelsea épp a hétvégén szorult le a Premier League éléről, miután váratlanul kikapott a kiesés elől menekülő Crystal Palace otthonában. A sérült Eto’o és Ashley Cole el sem utazott tegnap a francia fővárosba, ahol nélkülük még nehezebb lesz helytállni.

Szerdai BL-program. Negyeddöntő, 1. mérkőzések: Paris SG – Chelsea 20.45 (tévé: Digisport 2), Real Madrid – Dortmund 20.45 (Digisport 1).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.