Sofron mesterhármasa is kevés volt

Büntetőkkel 5-4-re kikapott a négy meseszép gólt ütő magyar jégkorong-válogatott Ausztriától vb-felkészülési meccsen.

2014. 04. 12. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriát legutóbb 1977-ben győztük le, azóta 12-szer kikaptunk tőle. Az összesített mérleg pedig 39 mérkőzésen csupán 7 magyar siker. Volt, volna mit javítani.

Tegnap jó esély kínálkozott erre, hiszen Emanuel Viveiros osztrák szövetségi kapitánynak az olimpiához képest szinte teljesen új csapatot kell építeni. Az osztrákok meglepetésre jutottak ki Szocsiba, ott viszont megállták a helyüket, a csoportkörben legyőzték Norvégiát. Ám ennek ellenére megszégyenülten tértek haza. Kiderült, hogy a csapat több tagja kimaradozott, ami botrányt kavart Ausztriában. A szurkolók bűnbakokat követeltek, s meg is kapták őket.

Szocsihoz képest 15 játékos maradt ki a keretből, igaz, nem csak fegyelmi okokból, akadnak olyanok, akik visszavonultak, sérültek, illetve klubjukkal az NHL rájátszásában játszanak.

Ausztriában persze rengeteg a jó hokis, az osztrák ligában nyolc osztrák csapat szerepel, miközben a Fehérvár révén csupán egy magyar. Szóval, a sógorok akárhogy is állnak fel ellenünk, ők számítanak a találkozó esélyeseinek.

Ezt a különbséget a mieinknek tegnap sikerült eltüntetniük. Koch révén ugyan a vendégek szereztek vezetést, de aztán jött Sofron egyszer, kétszer, háromszor. Mindig mi szereztünk vezetést, az osztrákok futottak az eredmény után. 4-3 után sajnos nem sikerült kihúzni bekapott gól nélkül, kárpótlásként mind a négy találatunk meseszép volt. A hosszabbítás nem hozott gólt, a büntetőknél jobban összpontosítottak a vendégek, így nyertek 5-4-re.

Összességében Rich Chernomaz, a magyar válogatott kanadai szövetségi kapitánya is elégedetten értékelt:

„A mérkőzés bizonyos szakaszaiban, különösen a második harmad végén, a harmadik harmad elején, kimondottan jól játszottunk. Emberelőnyben jók voltunk, az emberhátrányos játékunkon viszont javítani kell. Az első három sor nagyon jól teljesített, Sofron három gólja pedig önmagáért beszél. Nem volt rossz meccs, de van még tennivaló.\"

A szakvezető még két játékost hagy ki a vb-re utazó keretből, egyelőre vár a döntéssel. A vasárnapi, Szlovénia elleni mérkőzés nyilván még nyom a latban.

Ausztria–Magyarország 5-4 (1–1, 1–1, 2–2) – hosszabbítás után, szétlövéssel
Gól: Sofron (11., 25., 42. – mindhárom emberelőnyből), Varga A. (50.), ill. Koch (5.), Ganahl (35. – emberelőnyből), Schumnig (50. – emberelőnyből), Lebler (55. – emberelőnyből)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.