Szivós Márton: Nincs kockázat, az Eb a cél

A Szeged világbajnok pólósa gyógyultan távozott a kórházból, szívinfarktusa már csak egy kellemetlen emlék.

Radványi Benedek
2014. 04. 09. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden rendben!” – mondta elsőnek Szivós Márton, ahogy kilépett a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáról. A világbajnok vízilabdázó szerda reggel 9 órakor hagyhatta el a klinikát, a kijáratnál számos újságíró várta. „Előbb másfél-két hetet pihenek, utána jön egy vizsgálat, azt követően már elkezdhetem a rehabilitációs gyakorlatokat, amelyeket én inkább edzéseknek hívok. További négy hétnek kell eltelnie, hogy eldőljön, van-e esélyem az Európa-bajnoki keretbe bekerülni. Az szinte biztos, hogy az augusztusi világkupán és az ősszel kezdődő bajnoki szezonban már szerepelhetek, de csalódott lennék, ha az itthoni Eb-re készülő csapatban nem kaphatnék helyet” – mondta a Magyar Nemzet kérdésére.

Szivóst a múlt héten kellett megműteni, miután kezdődő szívinfarktust állapítottak meg nála egy bajnoki mérkőzés után. A Vasas elleni meccs hajrájában már nem érezte jól magát, s végül csapattársa, Tóth Márton vitte kórházba, de Szivós egy családnak is köszönetet mondott: „Megálltak az autó mellet, és foglalkoztak velem, amíg Tóth Marci odaért. Szeretném majd később felkeresni és meglepni őket valamivel.”

Arra a kérdésre, hogy mi lett volna, ha egy kicsit később ér be a kórházba, így válaszolt: „Akkor lehet, hogy most nem beszélgetnénk.” Elmondása szerint nyomást érzett a mellkasában és a hátán, ám úgy gondolta, hogy az csak egy izomhúzódás. „De valamit sejthettek a csapattársaim, mert többen is kórházba akartak vinni. Ekkor már nem tudtam ellenkezni, éreztem, hogy nagy a baj. Amikor később kiderült, hogy ez egy kezdődő szívinfarktus, az nagyon félelmetes volt, már csak azért is, mert korábban semmi hasonló nem fordult elő velem.”

Dr. Merkely Béla tájékoztatta arról, hogy kitisztították az éren keletkezett felrakódást, és egy hálóval lefedték, ami két éven belül magától eltűnik. „Mindenben van rizikó, de azzal, hogy folytatom a vízilabdát, nem vállalok nagyobb kockázatot, mint ezelőtt, vagy mint bárki más, aki sportol. Azt mondták, ez az egész nyomtalanul el fog tűnni.” Eltökéltségét mutatja, hogy arra a kérdésre, az élete a fontosabb, vagy a júliusi Eb, így reagált: „A kettő összefügg.” Később hozzátette, ha ezután nyugodtabban próbálna meg játszani, nem tudná ugyanazt a teljesítményt hozni. „De egy kicsit többet kell majd pihennem, ám a magánéletben ezen kívül mindent ugyanúgy csinálhatok, ahogy eddig.”

A kérdések megválaszolása után a barcelonai világbajnokot Gergely István vitte haza, s a válogatott csapatvezetője szintén majdnem szívinfarktust kapott – kis túlzással, persze –, hiszen mielőtt Szivós átkelt volna az úttesten, oda kellett kiáltania neki: „Várjál, Marci, állj meg, jön egy autó!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.