Távol-Keleten újra közel a válogatotthoz

Gröschl Tamás hat év kihagyás után utazik ismét hoki-világbajnokságra.

2014. 04. 14. 19:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A lelke mélyén számított a döntésre, vagy az meglepetésként érte?
– Az első szűkítés után tudtuk, hogy még három ember marad ki. Voltunk néhányan, akik izgatottan vártuk a szűkítést, én sem éreztem biztosnak a helyemet. Arra számítottunk, hogy még két hátvéd és egy csatár marad itthon, ezzel szemben csak egy bekk került ki a keretből. Természetesen nagyon örülök, hogy utazhatok a vb-re.

– A kapitány megindokolta a döntését, elmondta önnek, minek köszönhetően lett csapattag?
– Csak azokkal beszélt, akik kimaradtak. Az utazókkal együtt nekem is csak annyit mondott, hétfő este hatkor találkozunk a repülőtéren.

– Szapporóban még ott volt az aranyérmes csapatban, a következő évben azonban a bő keretből is kimaradt. Talán összekülönbözött Pat Cortinával?
– Nem tagadom, nehezen éltem meg, hogy 2009-ben, a svájci A csoportos világbajnokság évében még a negyvenes bő keretbe sem kerültem be. Igaz, hogy nehéz idényem volt, 2008 nyarán klubot váltottam, Fehérvárról a Vasashoz igazoltam, sérüléssel bajlódtam, de az akkor is rosszul esett. 2008 őszén az olimpiai selejtezőtornáról éppen a sérülés miatt maradtam le, Cortina akkor azt mondta, a vb előtt lehetőséget ad, aztán mégis megfeledkezett rólam.

– Cortina után Ted Sator és Kevin Primeau sem számolt önnel. Pontosabban utóbbi egy felkészülési tornára behívta. Leírták?
– Fogalmazzunk másként, mert ilyen szavakat még gondolatban sem szívesen társít önmagával az ember. Szép lassan megfeledkeztek rólam. S ha nem is mondtam le róla, én is kezdtem beletörődni, hogy többé nem leszek válogatott.

Rich Chernomaz másként gondolta. Annak köszönheti a lehetőséget, hogy a jelenlegi kapitány nem csatárként, hanem védőként veszi számításba?
– Az ősszel még csatárként szerepeltem a négy nemzet tornáján, a télen lett belőlem bekk. Nem tudom, hogy a klubedzőm, Stephan Lundh és Rich Chernomaz egyeztetett-e erről, nincs kizárva. Nincs ellenemre a dolog, mert ezáltal összetettebb játékossá válhatok.

– Korábban másnak ez miért nem jutott az eszébe? Hiszen csatárokkal hagyományosan jobban állunk, mint hátvédekkel.
– Nem tudom. Rich Chernomaz, s az U18-as kapitány, Glen Williamson szemléletváltozást hozott ezen a téren. Korábban, ha valaki gyerekként csatárként kezdte, akkor pályafutása végéig az is maradt, ma már sokoldalúbb a képzés.

– Mit vár a világbajnokságon magától és a csapattól?
– Ha már bekerültem a csapatba, egyszerűen nem tehetem meg, hogy ne adjam ki a maximumot. Ez nem is kérdéses. A társaim nevében ígérem, minden meccsen meghalunk a jégen. Azt azonban nem tudhatom, ez mire lesz elég. Nagyon nagy eredmény is születhet, de a másik végletet sem zárhatjuk ki. Maradjunk a realitások talaján, a játékosállomány alapján akadnak nálunk jobb csapatok is, de egy meccsen mindenkit el lehet kapni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.