Tízezrek a Vivicitta futóversenyen

Részvételi rekordot döntött a vasárnapi 29. Vivicitta Városvédő Futás: összesen 20 750 nevezést regisztrált az eseményt rendező Budapest Sportiroda.

SZN
2014. 04. 13. 18:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezők közlése szerint Magyarország 770 településéről neveztek futók az eseményre, és 57 ország képviseletében több mint ezer külföldi is jelentkezett. Egészen távoli vidékekről is érkeztek nevezések, egyebek között Azerbajdzsánból, Bolíviából, Pakisztánból, Vietnamból, Venezuelából.

A félmaratonon a férfiaknál a volt válogatott Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) rajt-cél diadalt aratott, és megismételte tavalyi győzelmét. „Az egyes rajtszámommal az első sorból kirobbantam a startnál, igyekeztem már a legelső métereken megfelelő pozíciót találni. Egyedül a svéd Elias Björnson tudott lépést tartani velem az elején, de a Margit híd közepén már őt is leráztam” – mondta. Hozzátette, hogy az újabb siker ellenére nem hiszi, hogy ő lenne a legjobb futó, a győzelmét szerinte elsősorban annak köszönheti, hogy a legnagyobb riválisok ezúttal a Vivicitta rövidebb számában, 10 kilométeren indultak.

A nőknél Földingné Nagy Judit (Futóbarátok Egyesület) volt a leggyorsabb ezen a távon. „A nyolcvanas évek végén indultam először ezen a versenyen, ezért hamar fel is ébredt bennem a nosztalgia – árulta el. – Ennyi indulóról akkor még nem is álmodozhattunk. Az elmúlt években már jóval hosszabb távokon mérettem meg magamat, de ha ilyen szép környezetben futhatok félmaratont, azt mindenképpen ki kell használni.” Földingné felidézte, hogy az első öt-hat kilométeren az orosházi Varga Évával futott együtt, akit aztán szép lassan sikerült leszakítania. „Ezt követően próbáltam a gyorsabb férfifutókból erőt meríteni, hiszen bolyban könnyebb futni. Szerencsére az erőnlétemmel nem volt probléma, a hullámvölgyek elkerültek” – mondta.

10 kilométeren a férfiak versenye óriási befutót hozott, csupán hét másodperc választotta el az első két célba érkező versenyzőt, Kovács Tamást (VEDAC) és Józsa Gábort (MAC). A nőknél az előző két év ezüstérmese, Kis Zsanett (MAC-NS) idén megszerezte az aranyérmet.

A futók frissítésére 500 kilogramm banánnal, 35 kilogramm szőlőcukorral, 3000 liter izotóniás itallal és 6500 liter vízzel készültek a szervezők.

félmaraton, férfiak:

1. Berecz Lajos (Mezőtúr SSE) 1.08:53 óra
2. Elias Björnson (svéd) 1.10:09
3. Beda Szabolcs (ELTE-Sashegyi Geprád) 1.12:22

nők:

1. Földigné Nagy Judit (Futóbarátok Egyesület) 1.22:53
2. Varga Éva (Orosháza) 1.24:17
3. Meghan Laskai (amerikai) 1.25:47

10 km, férfiak:

1. Kovács Tamás (VEDAC) 30:40 perc
2. Józsa Gábor (MAC) 30:47
3. Csere Gáspár (BEAC) 31:22

nők:

1. Kis Zsanett (MAC-NS) 37:34
2. Ferenc Katalin (BEAC) 38:24
3. Varró Katalin (Budapest) 38:42

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.