Újabb szöget üthet a Bayern Moyes koporsójába

Az MU a Bayern Münchent, a Barcelona az Atlético Madridot fogadja ma a BL negyeddötőjében.

2014. 04. 01. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kell-e mondani, hogy a futballhistória eddigi kilenc Bayern München–Manchester United meccse közül melyik égett be kitörölhetetlenül az agytekervényekbe? Az 1999-es, barcelonai BL-döntő 90. percében a németek még 1–0-ra vezettek, négy perc múlva viszont már az MU ünnepelte a trófea megnyerését, hiszen időközben Sheringham és Solskjær is betalált.

Ezt leszámítva az angolok csak egyszer kerekedtek felül, éppen a felek legutóbbi, 2010. április 7-i randevúján, annak azonban egyáltalán nem örülhettek, hogy akkor a negyeddöntő visszavágóján 3–2-re nyertek. Tudniillik 4–4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal a bajorok mentek tovább.

Az összmérleg az ő szemszögükből három győzelem, négy döntetlen, két vereség, ám sokkal inkább erőt meríthetnek a jelenből. A BL-címvédő rekordgyorsasággal nyerte meg a Bundesligát, s a mai összecsapás előtt talán még jól is jött neki az, hogy szombaton 19 meccs után véget ért a győzelmi szériája a bajnokságban, hazai pályán csak 3–3-at játszott a Hoffenheimmel. Tegyük hozzá, Neuer, Javi Martínez, Müller, Alaba végig a kispadon ült, Robben (nyitó képünkön) és Lahm pedig csak csereként szállt be. Utóbbi a térdszalagszakadást szenvedett Thiago Alcántara helyére, akinek sérülése a legrosszabbkor jött.

Fotó: Europress/AFP

Manchesterben persze jóval több ok van a fejfájásra, dacára annak, hogy szombaton 4–1-re legyalulták az Aston Villát. Az MU időtlen idők óta nem látott mély gödörben van, a Premier League-ban csak hetedik, s a szurkolók már páros lábbal rúgnák ki a Ferguson-éra eredményeit szép lassan porig romboló David Moyest. A hét végi bajnoki előtt kibéreltek egy kisrepülőgépet, ami ott körözött az Old Trafford felett, maga után húzva egy transzparenst „Rossz választás – Moyes, takarodj!” felirattal. A szakvezetőt egyelőre az mentette meg, hogy az Olimpiakosz elleni BL-nyolcaddöntőt az idegenbeli 0–2 után csodával határos módon sikerült megfordítani, de a 3–0-s visszavágó mindhárom találatát jegyző Van Persie még azon a meccsen megsérült, kificamodott a térde, és a holland gólvágó jó ideig még nem lesz hadra fogható.

Honfitársa a Bayernből, Arjen Robben ennek ellenére óvatosságra int: „Van Persie természetesen csak egy van, de ha ő nem is játszik, azért a manchesterieknek még akadnak minőségi támadóik, mint Rooney, Welbeck, Nani vagy Valencia. Szóval kemény párharc vár ránk. Bár a média és a közvélemény is azt szajkózza, hogy milyen gyenge most az MU, azért mégiscsak itt van a negyeddöntőben.”

A mai másik mérkőzés akár egy spanyol bajnoki meccs is lehetne, a Barcelona az Atlético Madridot fogadja, a Primera División második helyezettje az éllovast. A nemzetközi kupaporondon még soha nem találkoztak, így ennek éppen itt van már az ideje.

Mai program. BL-negyeddöntő, első mérkőzések:

Manchester United–Bayern München 20.45 (Sport 1)
Barcelona–Atlético Madrid 20.45 (Digisport1)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.