Ungvári Miklós kitörhette volna a grúz kezét

A montpellier-i cselgáncs Eb-n pénteken két magyar bronzérem született, Krizsán Szabolcs is harmadik lett.

2014. 04. 25. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most már kétség sem férhet hozzá, hogy Ungvári Miklós elhagyva a 66 kg-os súlycsoportot – amelyben a világversenyeken tíz érmet gyűjtött, legutóbb Londonban olimpiai ezüstöt – beleerősödött a 73 kg-ba. A montpellier-i Eb-n a fehérorosz Aljakszej Ramacsikkal, majd a bolgár Martin Ivanovval egyaránt játszi könnyedséggel bánt el, majd legyűrte az olasz Enrico Parlatit is. Igaz, az itáliai dzsúdóssal már meggyűlt a baja, mindketten vazaari értékű akciót mutattak be, s végül a ceglédi versenyző intésekkel nyerte meg a meccset. Így bejutott a négy közé, ahol azonban a kétszeres vb-ezüstérmes holland Dex Elmont már kifogott rajta. Ám Ungvári a bronzérmet megszerezte, és alaposan túljárt a grúz Nugzari Tatalasvili eszén. Földharcban a lábával befogta a grúz egyik kezét, aki a szorult helyzetéből csak egy bukfenccel menekülhetett meg – vagy feladja a meccset, vagy eltörik a karja, még ez a két opció volt –, de a vereséget így sem kerülhette el, versenyzőnk leszorította, és ipponnal győzött. Ungvári az Európa-bajnokságokon eddig három arany- és három ezüstérmet szerzett, de ez a bronz is roppant becses darab lehet a számára.

A 81 kg-ban két indulónk volt, Csoknyai László egy vereséggel búcsúzott, Krizsán Szabolcs azonban kétszer győzött, majd miután a franciák világbajnokától, Loic Pietritől vállalható vereséget szenvedett, a vigaszágon is nyert egy meccset, így Ungvári után ő is a bronzéremért léphetett tatamira. S Krizsán is sikerrel járt, aktívabban kezdett a fehérorosz Aliakszandr Szciasenka ellen, intéssel vezetést szerzett, majd ippont érően ő is leszorította az ellenfelét.

Azután, hogy csütörtökön Csernoviczki Éva a 48 kg-ban aranyérmes lett, pénteken női indulóinknak nem volt jó napja, a 63 kg-ban Gercsák Szabina, a 70 kg-ban Szabó Franciska egyaránt kikapott az első mérkőzésén, s így helyezetlenül zárt. A csütörtöki „nőnap” után a péntek a férfiak napja lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.