Van mit törleszteni a szlovénok ellen

Szerda hajnalban kiderül, hogy a magyar jégkorong-válogatott középről fölfelé vagy lefelé indul.

2014. 04. 22. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a végzetes kudarc csak nagyon csekély mértékben fenyeget. A házigazda Koreai Köztársaság együttese ugyanis – szerencsénkre – csalódást okoz. Nem csak azért, mert vasárnap tőlünk 7–4-re, hétfőn pedig Szlovéniától 4–0-ra kikapott, s nulla ponttal pillanatnyilag az utolsó.

A feltörekvő hokinemzet mítosza foszlott szét. Korea a 2012. évi feljutással a divízió I/B-ből (a harmadik vonalból) és tavalyi szereplésével a divízió I/A-ban (a második vonalban), többek között a házigazda magyar válogatott legyőzésével kivívta a nemzetközi hokivilág elismerését. S úgy tűnt, mindez csak a kezdet, hiszen Korea, közelebbről Pjongcsang rendezi a 2018-as téli olimpiát, a házigazda nyilván jégkorongban is szeretne a világelithez csatlakozni, hogy részt vehessen az olimpiai hokitornán. Ennek ígéretére nyerte el az ország az idei vb rendezési jogát.

A helyi tapasztalatok és beszámolók szerint azonban a lendület kifulladt. Korea ma már a világgazdaság egyik motorja, ám a szervezők nem tudtak megbirkózni a jégkészítés feladatával; mindenki panaszkodik, hogy pocsék minőségű jégen kell játszani. Ennél is ijesztőbb, hogy a gojangi csarnok kong az ürességtől. A Korea–Magyarország meccsen a tévéközvetítés alapján alig volt több helyi szurkoló, mint magyar, a buzdítás hevessége pedig összemérhetetlen. A sportágnak nincs szilárd háttere, a koreaiakat nem hozza lázba a jégkorong.

A hátralévő három fordulóban a házigazdának legalább négy pontot kellene gyűjtenie ahhoz, hogy megelőzze a magyar csapatot, pontazonosság esetén ugyanis az egymás elleni eredmény nekünk kedvez. Ráadásul ezután következnek a koreaiak rázós meccsei.

Persze megnyugtatóbb lenne, ha a magyar csapat elvégezné a maga dolgát, s nem mástól várja, hogy kitapossák az útját. Az lenne a legjárhatóbb út, ha a mieink szerdán legyőznék Szlovéniát. Csütörtökön Ausztria keményebb ellenfélnek ígérkezik, arról nem is szólva, többéves tapasztalat, a magyaroknak nem ízlik, ha egymást követő két napon kell jégre lépni; azt pedig végképp el kellene kerülni, hogy szombaton Japánnal élet-halál meccset vívjunk.

A szlovénok a Japán elleni 2–1-es vereséggel nyitottak – igaz, kapitányuk szerint az ázsiaiaknak összesen két lövésük akadt –, majd kitömték Koreát. Világbajnokságon a mieinket rendre simán verték (általában 4–1-re), s legyőzték a vb-t megelőző budapesti felkészülési tornán is. Ám a Szocsiban bravúrként hetedik helyezett csapatból hiányzik a hat legjobb ember, Anze Kopitar, a Los Angeles Kings csillaga, további öt európai légiós, akik a vb idején még klubjukban szerepelnek.

Itt az alkalom a törlesztésre.

Magyarország–Szlovénia 5.30 (Sport 1)
Ukrajna–Japán 9.00
Korea–Ausztria 12.30.

Az állás: 1. Ausztria 5 pont, 2. Ukrajna 4, 3. Szlovénia 3 (5–2), 4. Magyarország 3 (7–7), 5. Japán 3 (3–5), 6. Korea 0.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.