Verik a világbajnokot!

Magnus Carlsen zsinórban két játszmát is elvesztett az Azerbajdzsánban zajló Vugar Gasimov-sakkemlékversenyen.

2014. 04. 24. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Carlsen világbajnokhoz, világranglista vezetőhöz illően, kiválóan, kettős győzelemmel kezdte a hat résztvevős, oda-visszavágó rendszerű tornát, előbb az azeri Mamedgyarovot, majd az amerikai Nakamurát is megverte. Utána az orosz Karjakint is alaposan megnyúzta, mielőtt döntetlenbe torkollott a parti. A tornagyőzelmét lényegében el is könyvelhettük, csak az volt a kérdéses, mekkora fölénnyel végez az élen.

Ám kiderült, még a király is sebezhető. A 4. fordulóban előbb az olasz Caruana, a csütörtöki 5. játéknapon pedig a hazaiak nagymestere, Radzsabov is a játszma feladására kényszerítette. A norvég klasszis világbajnokként eddig nem vesztett el partit, legutóbb tavaly júniusban kényszerült gratulálni az ellenfelének – éppen Caruanának.

A folytatás, a második kör innen roppant izgalmasnak ígérkezik. Nagy kérdés, Carlsen képes lesz-e visszavágni Caruanának és Radzsabovnak, s megnyeri-e a tornát.

Az mindenesetre kiderült, hogy Magnus Carlsen sem gép, hanem földi halandó, aki néha-néha képes hibázni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.