Versenyuszoda, Tüskecsarnok: új sportközpont épül

Elhelyezték a Tüskecsarnok mellett épülő lágymányosi versenyuszoda alapkövét.

WL
2014. 04. 04. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vígh László kormánybiztos, az építtető Nemzeti Sportközpontok főigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a XI. kerületben létesülő új budapesti uszoda egy 1000 nézőnek helyet adó 50 méteres versenymedencéből és egy 25 méteres, állítható medencefenékkel kialakított bemelegítő- és tanmedencéből áll majd. A 3 milliárd forintból, teljes mértékben állami forrásból megvalósuló uszoda a tervek szerint 2015 első félévében nyílik meg.

A kormánybiztos hozzátette: jól halad a Tüskecsarnok építése, a „nagyon attraktívnak ígérkező” építményt várhatóan szeptember közepén vehetik birtokba a sportolni vágyók. Már befejezték a földmunkákat, kicserélték a csarnok tetején az üveglapokat, valamint a légtechnika elavult berendezéseit, hogy minél hamarabb átadhassák a létesítményt a XI. kerületi polgároknak, csütörtök este egy szép fénybemutatót is tartottak – számolt be a részletekről.

Vígh László kitért arra is, hogy az uszodával létrejövő multifunkciós sportkomplexum nemcsak a verseny-, hanem az egyetemi, az utánpótlás-, a szabadidő- és a tömegsportot is jól szolgálja majd, a két létesítmény együttesen húsz-huszonegy sportágnak adhat otthont, köztük a kézilabdának, a jégkorongnak, a vívásnak és a birkózásnak.

Simicskó István sportért felelős államtitkár – aki a kerület országgyűlési képviselője – úgy fogalmazott, hogy a Tüskecsarnokkal és a mellette felépülő uszodával olyan hiánypótló, többfunkciós létesítmény jön létre, amely nemcsak Újbuda, hanem az ország új sportfellegvára is lesz. Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, és számára az egyetemi és főiskolai hallgatók sportolási lehetőségeinek megteremtése is kiemelten fontos feladat, ezért is döntött úgy a kabinet 2012 végén, hogy a Tüskecsarnok mellé egy uszoda is épüljön.

Simicskó István megemlítette, hogy a kormány intézkedéseinek hatására ma már az ország lakosainak tizenöt százaléka sportol heti rendszerességgel, míg 2010-ben ez a szám mindössze hét százalék volt. Az államtitkár szerint ez az előrelépés csak a társadalombiztosításnak évi egymilliárd forint megtakarítást jelent.

A lágymányosi versenyuszoda alapkövét Simicskó István, Vígh László, valamint Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere helyezte el, aki az építendő sportkomplexumot Budapest egyik új ékkövének nevezte.

A Tüskecsarnokot 1993-ban kezdték építeni, ám a beruházás 1996-ban leállt. A kormány 2012-ben döntött arról, hogy a félbemaradt építkezést folytatni kell. A teljes beruházás az uszodával együtt 8,9 milliárd forintba kerül majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.