Veszprém: oroszlánvadászat helyett párizsi nagyvadak

A roppant veszélyes Rhein-Neckar Löwent elkerülte a Veszprém, de a PSG sem könnyű préda.

Ch. Gáll András
2014. 04. 01. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaptézis, hogy a BL-negyeddöntőben már nincs bal kézzel – még Nagy László bal kezével sem – elintézhető ellenfél, de idén nem akad verhetetlen sem. Legalábbis a főtáblán csoportelső, majd a nyolcaddöntőben a lengyel Wisla Plockot 64–60-as összesítéssel búcsúztató MKB-MVM Veszprém számára, hisz a kedd kora délutáni, bécsi sorsoláson a következő riválisok jöhettek szóba: Rhein-Neckar Löwen, SG Flensburg, HC Metalurg Szkopje, PSG Handball. Már önmagában óriási könnyebbség, hogy spanyol gárda nem volt a kínálatban, mert 2002-es, a Magdeburggal szemben elveszített fináléja óta a Veszprém tizenegyszer rugaszkodott neki a BL-nek (2008-ban KEK-et nyert), és az előző tíz alkalomból nyolcszor ibériai egylet búcsúztatta (háromszor a Ciudad Real, kétszer-kétszer a Barcelona és a Pamplona, egyszer a León), kétszer pedig a Kiel.

Mindez persze a múlt, a jelen az, hogy ezúttal a Paris SG Handball az aktuális vetélytárs. A párizsi sztárklub – csakúgy mint a futballisták – eszelős költségvetéssel kezdett új csapat építésébe, így világklasszisok sorát vonultatja fel: a francia Narcisse (képünkön) és Abalo, a dán Mikkel Hansen, a horvát Igor Vori és Marko Kopljar, a spanyol Garcia Robledo mellett a magyar válogatott irányító, Császár Gábor is a keret tagja, de árnyaltan fogalmazva egyelőre nem ő viszi a prímet. Mielőtt azonban e névsortól elájulnánk, tegyük hozzá, hogy a PSG csoportjában három vereséget is összeszedett, Philippe Gardent tréner mintha nem lenne ideális választás e számára még magas posztra. A Marseille egykori brusztos, „melós” beállósa – 1993-ban éppen a Veszprém ellen nyert KEK-finálét együttesével – edzőként még remélhetőleg nincs a BL Final Four szintjén; és ez csapatára is visszahathat.

A Veszprémnek persze saját erejére kell építenie, no meg akár arra, hogy a húsvétkor, majd egy hétre rá rendezendő negyeddöntő második felvonását vívhatja hazai pályán.

A legjobb nyolc mezőnyében a hagyományoknak megfelelően két nemzet képviselteti magát egynél több csapattal, csakhogy ezúttal a triplázó németek mellett nem a spanyolok dupláznak, hanem a macedónok – ráadásul egyetlen város, Szkopje révén –, amit azért még szokni kell. A további három pár a következő: Löwen–Barcelona, Flensburg–Vardar Szkopje, Metalurg Szkopje–Kiel.

Az EHF-kupa negyeddöntőjében a Pick Szeged számára két ellenfél jöhetett szóba, közülük is megkapta a valamivel gyengébbnek tűnő portugál Sporting Lisboát. Így aztán a berlini négyes döntő igazán elérhető közelségbe került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.