A legjobb most a legnagyobbat ütővel találkozik

Nem valószínű, hogy Floyd Mayweather Jr. veretlenségét Marcos Maidana veszi el, de veszélyes az argentin.

Deák Zsigmond
2014. 05. 03. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szituáció részben hasonlít Vlagyimir Klicskóéhoz, akit sokan nem szeretnek, mondván, ha vannak is hiányosságai, túlságosan uralja a nehézsúlyt. A különbség viszont az, hogy Floyd Mayweather Jr.-nak gyakorlatilag nincsenek hiányosságai, nem véletlenül áll a kategóriáktól független rangsor élén. Személyében újabb igazságot kap az a tétel, hogy a súlycsoportos sportágak szakmai szempontú legjobbjai mindig középtájon, az átlag emberi méret környékén teremnek. Hiszen itt jóval nagyobb tömegből kell kitűnniük, mint a „törpéknek” vagy az „óriásoknak”.

Mayweather váltósúlyú (67 kiló körüli), de már eggyel feljebb, nagyváltóban is jutott a trónra, eredendően pedig nagypehelysúlyban kezdte hivatásos pályafutását. Már az amatőrök között is megmutatta az oroszlánkörmeit, az 1996-os atlantai olimpián bronzérmet szerzett, ami azért nem lett fényesebb, mert az elődöntőben orbitális csalással megverették a bolgár Szerafim Todorovval. A profik között ilyesmi még nem történt, 1996. októberi debütálása óta mind a 45 mérkőzését megnyerte. 1998-ban szerezte meg a WBC nagypehelysúlyú vb-övét, aztán szépen, fokozatosan araszolt feljebb, testtömegben és díjazásban is. Nem véletlenül The Money, azaz Pénz az egyik beceneve. Februárban töltötte be a 37. életévét, s nem úgy néz ki, mint aki öregszik, még az a pár hónap börtön sem törte meg, amit családon belüli erőszakért kellett leülnie a közelmúltban

Szombaton éjjel Las Vegasban, az MGM Grandben a 30 esztendős 35-3-as mérlegű Marcos Maidana próbálja Mayweathert megállítani. Az argentin ütőgép kisváltósúlyban kezdett, s ott szerzett vb-címet a WBA-nál. Ám feljebb lépett, s némi meglepetésre szintén a csúcsra ért a Mayweatherhez hasonló tehetségnek tartott Adrian Broner tavaly decemberi megregulázásával. A kiütési aránya nagyszerű (81,58 százalék, 35 győzelemből 31 kiütés), ebben az egy ismérvben Mayweathernél jobb, de nem verhetetlen (ahogy azt Andrij Kotelnik, Amir Khan és Devon Alexander már bizonyította).

A mostani mérkőzést megelőző utolsó sajtótájékoztatón mindkét fél magabiztosan nyilatkozott.Nincs már sok meccsem hátra, ha úgy érzem, hogy itt a vége, akkor odébbállok. Egy dolgot viszont megígérek: szombaton azt fogom nyújtani, amit a közönség látni akar. Belecsapunk a közepébe! Elsöprő győzelmet fogok aratni” fogalmazott Mayweather. Maidana így replikázott: „Mindegy, mivel áll elő Floyd, én készen állok. Ha verekedni akar, akkor verekszünk. Ha futkosni akar, akkor arra is van ellenszerem. Nem tud meglepni semmivel.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.