Átadták a Loki új otthonát, a Nagyerdei Stadiont

Ilyen alkotások teszik ismét naggyá Magyarországot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

NM
2014. 05. 01. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A stadionok avatásának az időszaka 2014 tavasza Magyarországon. Két hete adták át Felcsúton a Pancho Arénát, a keddi bejelentés szerint május végéig elkészül a Ferencváros új stadionja, tegnap Debrecenben pedig már át is adták az új Nagyerdei Stadiont.

A megnyitóünnepségre valamennyi jegy elkelt, tehát 20 500-an látogattak ki az arénába. Beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is.

A kormányfő rövid köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a stadion régi görög mértékegység volt, amivel távolságot mértek.

„Ma ismét közelebb kerültünk egy stadionnal a világ élvonalához” – tette hozzá hatalmas ovációt kiváltva.

Orbán Viktor szerint a sport képes megváltoztatni az embereket és segít, hogy „erőssé, becsületessé neveljük gyermekeinket”.

A kormányfő zúgó taps mellett adta át a Nagyerdei Stadiont a debrecenieknek.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere köszönetet mondott a tervezőknek és a kivitelezőknek, s reményét fejezte ki, hogy igazi oroszlánbarlang lesz a DVSC nagyerdei otthona.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy a város és Szima Gábor klubtulajdonos 1999-ben vette át a Lokit, s felidézte akkor mondott szavait, miszerint ezt a lépést csak az igazolhatja, ha a csapat BL-csoportmeccset játszhat majd a Nagyerdőben a Barcelonával.

Ez ma már csak szerencse és sorsolás kérdése – mondta Kósa Lajos, hozzátéve, hogy 1999 óta a DVSC hatszor nyert bajnokságot, ötször kupát és ötször szuperkupát. A Loki ezzel az elmúlt tíz év legeredményesebb csapata – jelezte nagy tapssal kísérve Kósa Lajos.
A több mint 20 ezres befogadóképességű stadion megnyitója – a görög katolikus, a református és a római katolikus egyház püspökeinek áldása után – nagyszabású kulturális és sportgálával folytatódott a debreceni Nagyerdőben.

A műsor nemzetközi sztárja Lou Bega volt, fellépett Király Viktor, Keresztes Ildikó, Radics Gigi és Miklósa Erika, közreműködtek a Kodály Filharmonikusok és a debreceni Valcer táncstúdió.

Az énekesek után a futballistáké volt a pálya: a DVSC jelenlegi játékosai egymás ellen futballoztak, majd a DVSC All Star–Magyar Válogatott All Star gálamérkőzést láthatják a nagyerdei arénában. A debreceniek ellenfele lesz például Lipcsei Péter, Véber György, Kovács Zoltán, Kovács Kálmán, Garaba Imre, Pintér Attila, Urbán Flórián és Détári Lajos, akik a közelmúltban nagy csatákat vívtak a debreceniekkel.

A Nagyerdei Stadion rekonstrukcióját 2012 júliusában nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű állami beruházássá a kormány, s 12,5 milliárd forintot biztosított a központi költségvetésből.

A stadiont Bordás Péter tervezte, a kivitelezési munkákat a debreceni Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. alkotta „Hajrá Debrecen” konzorcium végezte.

A stadion befogadóképessége 20 340 fő, de a csütörtöki megnyitóra 160 pótszéket is betettek, így 20 500-an vehettek részt a látványos stadionavatón.

A DVSC jövő szombaton a labdarúgó NB I. 28. fordulójában már új otthonában fogadja az Újpestet s természetesen utolsó hazai meccsén majd a Honvédot is.

A Loki megérdemelte, megszolgálta az új arénát, remélhetőleg hamarosan nemzetközi kupamérkőzésen is itt fogadhatja az ellenfeleit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.