Bajnokságra hajt a Szegeddel a 45 éves Nyilas Elek

Nehéz a dolga a Szegednek, de még van remény az NB II-be jutásra. Négy fordulóban hat pontot kell ledolgozni.

Vitos György
2014. 05. 09. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégi eredmények ismeretében – 2-1-es vereség a Dunaharasztitól – elég borongós hangulatban készültem Nyilas Elekhez, a Szeged 2011 Grosics Akadémia vezetőedzőjéhez az interjú elkészítése végett. Úgy véltem, sokáig kell majd vigasztalni az egykori kitűnő, 14-szeres válogatott labdarúgót, s már kavarogtak is bennem az alábbi gondolatok: „Fel a fejjel, nekem az tanították: ha ezerszer leütnek, ezerszer is fel kell állnod..., s ha céljaid végképp szertefoszlanak, szőhetsz rendre újabbakat!!!”

Aztán nem kis meglepetésemre egy mosolygós, ízig-vérig megedzett, kőkemény sportember fogadott. Ezáltal jómagam sem szerettem volna ünneprontó lenni, s így rögvest az ilyenkor szokásos születésnapi  köszöntővel kezdhettem:

– Isten éltesse a 45. születésnapja alkalmából! Sikerült egyáltalán megünnepelnie?!
– Nagyon köszönöm a jókívánságot! Nem igazán, de ez nálam már csak ilyen... Igazából időm se volt rá, máskülönben nem tartom fontos dolognak. Én sokkal jobban szeretek mást ünnepelni! De azért még egyszer köszönöm!

– A Soroksár tavasszal 8 ponttal is vezetett, aztán már csak 3 volt az előnye, most meg újra 6 pont, de  csupán 4 forduló van hátra...
– Igen, sajnos, ez a hétvége nem igazán úgy sikerült ahogy elterveztük... Kezdődött a szombattal, ahol a Vidi II.– Soroksár bajnokin  bíztunk egy esetleges fehérvári pontszerzésben. Majd folytatódott a vasárnappal, aminek teljesítményére szerintem rányomta a bélyegét az előző nap kapott negatív hír. Ennek ellenére természetes dolog, hogy dolgozunk, hajtunk tovább, mert bár kicsi az esély, de még van! S amíg nem húzzák meg  fölöttünk azt a bizonyos vonalat, mi az utolsó leheletig küzdeni, harcolni fogunk.

– Ha mégis NB III-ban maradna a Szeged 2011-GA, mi várható a következő szezonban? Hisz akkor már a Tisza Volán is ott lehet.
– Ha így fog történni, egy dolog biztosra vehető. Egy olyan Szeged 2011-Grosics Akadémia fog szerepelni ebben az osztályban, amelyik a legnagyobb eséllyel pályázik majd az aranyérem megszerzésére. Mondom ezt azért, mert ezalatt az egy év alatt mindenben és mindenki rengeteget fejlődött, lépett előre. Ezeket a tapasztalatokat helyesen felhasználva elérheti a csapat az eléje most már mindenképpen reális és tőle elvárható eredményt, az NB II-es tagságot. Az viszont  nagyon jó volna, ha a Tisza Volán csapata is ebben az osztályban szerepelne, még izgalmasabbá és pezsgőbbé tenné a focit Szeged városában.

– Már a nyáron elindulhat Szegeden a stadionépítési program, mi a véleménye erről a legfrissebb eredmények tükrében?
– Én úgy tudom nemcsak elindulhat, hanem el is fog indulni. Minden a tervek szerint halad, és ez év augusztusában el fog kezdődni az építkezés. A mostani eredmények ismeretében, ha nem sikerül az első helyet megszereznünk, akkor reményeink szerint a csapat jövőre együtt ünnepli a bajnoki címmel járó feljutást az új és modern szegedi stadion avatójával.

– Az elmúlt  három  évtizedben, az  1985-ös kiesést követően a Szeged csak kétszer (1990–91 illetve 1999–2000) játszhatott az NB I-ben, az azt megelőző 60 (!) bajnoki idényben viszont  éppen 50-szer... E  megdöbbentő tények, sporttörténeti kuriózumok ismeretében mit üzen most a fanatikus szegedi szurkolóknak?
– A múlt adataiból tisztán látni, hogy az 1899-től számított szegedi futballnak hatalmas hagyományai vannak... Nincs új a nap alatt, hiszen akkor is csak az a klub,  az a csapat lehetett hosszú távon sikeres, ahol és akik egységet alkottak. Ez régen megvolt, tehát a recept  ismert. Ezért ha azt szeretnénk, hogy a szegedi foci újra régi fényében tündököljön, mindenki fogjon össze és tegyen is érte! Nap mint nap látom a terveket és érzem a határtalan törekvést- Ezáltal biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül lesz Szegednek újra  NB I-es csapata. Elvégre az ország 3.legnagyobb városáról van szó, „Diósgyőr léptékű\" szurkolótáborral...

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.