Carlsen rossz első félidő után három gólt rúgott

Megtorpanás után a világbajnok megnyerte a Vugar Gasimov-emlékversenyt. Zsinórban huszadik tornáján lett első.

2014. 05. 01. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magnus Carlsent nem lehet megtörni. A norvég sakkvilágbajnok remekül, két győzelemmel rajtolt az azerbajdzsáni Samkirban megrendezett hat résztvevős tornán, amit azonban egy döntetlen után két vereség követett. Félidőben tehát „nullán”, azaz döntetlenre állt. Két ilyen kudarc után a sakkozók többsége a biztonságra helyezte volna a hangsúlyt, nem úgy a világbajnok.

A pihenőnapon kikapcsolódott, nagyot focizott, majd újabb két győzelemmel folytatta a szereplését. Két remivel pihent, majd az utolsó fordulóban következett a döntő ütközet az akkor vele azonos pontszámmal álló olasz Caruanával. Hallatlanul izgalmas, éles játszmában a világbajnok egyszerűen nem tudott hibázni, elfogadta a feláldozott gyalogot, utána pontosan védekezett, átvette a kezdeményezést, s megnyerte a partit s vele a tornát.

A végeredmény:
1. Magnus Carlsen 6,5 pont
2. Fabiano Caruana 5,5
3–5. Hikaru Nakamura, Tejmur Radzsabov és Szergej Karjakin 5
6. Sahriyar Mamedgyarov 3.

Carlsen zsinórban huszadik viadalán győzött legalább holtversenyben, hasonló fölénnyel korábban talán csak Garri Kaszparov uralkodott a sakkvilág trónján. Ez a világranglistán megmutatkozik, ami május elsejétől így néz ki.

Az élcsoport:
1. Magnus Carlsen (norvég) 2882
2. Levon Aronjan (örmény) 2815
3. Alekszandr Griscsuk (orosz) 2792
4. Viswanathan Anand (indiai) 2785
4. Fabiano Caruana (olasz) 2783
6. Vlagyimir Kramnyik (orosz) 2783
7. Hikaru Nakamura (amerikai) 2772
8. Veszelin Topalov (bolgár) 2772
9. Szergej Karjakin (orosz) 2770
10. Leiner Dominguez Perez (kubai) 2768

19. Lékó Péter 2737

43. Rapport Richárd 2701.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.